Tarmparasit i dricksvatten kan vara miljöbrott

Miljöåklagaren i Östersund har inlett en förundersökning om misstänkt miljöbrott sedan det avslöjats att det är tarmparasiter i dricksvattnet som orsakat de många fallen av magsjuka.
– Tarmparasiter ska inte förekomma i dricksvatten och därför finns det anledning att misstänka att föroreningen har orsakats genom att man inte har haft tillräcklig koll på verksamheten, säger miljöåklagaren Christer B Jarlås till TT.
Vattnet måste kokas
Fortfarande finns det många frågetecken kring hur parasiten Cryptosporidium kommit in i dricksvattnet i Östersund och hur man ska bli av med den.
Tills vidare måste invånarna fortsätta koka sitt dricksvatten och enligt Smittskyddsinstitutet kan det dröja flera veckor innan vattnet kan användas igen.
Sjukhuset i Östersund får dels vatten via stora vattencisterner som forslats dit från annat håll och dels genom att koka och kyla vatten.
Vårdpersonal magsjuk
Bland vårdpersonalen i Östersund är det också många som har smittats med magsjuka. Totalt är det cirka 175 landstingsanställda som är hemma med magsjuka som troligen är relaterad till Cryptosporidium.
Än så länge bedrivs normal verksamhet med hjälp av vikarier och övertid, men bemanningsläget är ansträngt, framförallt på sjukhuset.
Flera tusen smittade
Hittills har ett femtontal personer uppsökt sjukhuset för vård. Samtalen till sjukvårdsrådgivningen har minskat något. Förra dygnet hade man 163 inkommande samtal och det senaste dygnet har det minskat till 108 samtal.
Flera tusen personer beräknas ha blivit magsjuka på grund av parasiten. Omkring 4 500 har svarat på kommunens enkät där man kan uppge om man har magsjukesymtom.