TBE sprider sig – försvårar rekommendationer för vaccination
För andra året i rad har TBE konstaterats på två västsvenska orter. Därmed anses smittan etablerad där. Att personer insjuknat på platser utan större vattendrag gör fallen speciella.
Ostkusten var först, sedan blev den vanlig också kring Vänern och Vättern, men alltid nära vatten. Nu verkar fästingar, och därmed TBE och borrelia, spridas inåt landet. För andra året i rad rapporteras TBE-fall från Vara och Herrljunga i Västra Götaland. Detta förbryllar delar av expertisen.
– Det är ett nytt fenomen. Det gör det svårare att ge vaccinationsrekommendationer och förutse var det finns risk att smittas, säger Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare i Skövde.
På Smittskyddsinstitutet är man däremot mer återhållen med sin förvåning.
– Någon exakt teori till varför det sprids till områden långt från vatten har vi inte, men vi har ju tidigare konstaterat att det sprids till nya områden. Där det finns fästingar finns det TBE och borrelia. Den nya spridningen är ovanlig för att vara Sverige, men det är ingen omöjlighet, säger Thomas Tegenfeldt, avdelningschef för analys och prevention vid Smittskyddsinstitutet.
Totalt har sju fall av TBE bekräftats i år i Västra Götalandsregionen, fyra av dem inom loppet av några dagar.
Hittills har 150-200 fall rapporterats årligen.