TCO-ordförandens sympatiplåster med Vårdförbundet

Om ni möter en medelålders man med ett plåster på kavajuppslaget är det sannolikt TCO:s ordförande. Eller någon som han har klistrat fast plåstret på.

27 april 2008

Det var på strejkens första dag som Sture Nordh klistrade på sig ett plåster – till stöd för Vårdförbundets strejk.

– Jag ville uttrycka min sympati för Vårdförbundets kamp för rimliga villkor och en rätt värdering. Vårdförbundets yrkesgrupper har löner som inte står i proportion till vare sig deras utbildning eller deras ansvar. Det är orimligt att yrken som kräver ett högt kunskapsinnehåll på detta sätt underbetalas, förklarar han.

”Lägg inte ansvaret på Vårdförbundets axlar”

Men det påstås ju att det är en fara för samhällsekonomin om Vårdförbundet får upp lönerna för sina medlemmar?

– När har det någonsin varit samhällsekonomiskt möjligt för välutbildade kvinnor att få upp sina löner? Detta ansvar kan inte läggas på Vårdförbundets axlar. Jag anser att det måste vara möjligt att åstadkomma denna värdeförskjutning.

Sture Nordh tycker att det är arbetsgivarna som har misskött det avtal som har funnits. Om de hade vårdat avtalet och levt upp till intentionerna hade lönerna för Vårdförbundets medlemsgrupper varit högre.

Brett stöd hos allmänheten

Men andra fackförbund är väl inte så positiva till att Vårdförbundet får högre löneökningar?

– Det är inte prövat än. Jag uppfattar det snarast som att det är ordföranden i SKL:s förhandlingsdelegation som har gjort sig till tolk för de fackliga företrädarna…

Om Vårdförbundet begär det kommer de andra facken att ge ett brett stöd, tror han – liksom allmänheten:

– Det är undersökt. Åtminstone 70 procent av allmänheten stöder Vårdförbundet.

Vad har folk då sagt om plåstret?

– Jag tror inte att de uppfattar mig som en virrig gubbe som satt plåstret på kavajen i stället för på fingret. För dem som har frågat har jag förklarat vad det gäller. Jag har en bunt plåster i fickan, och det har aldrig varit några problem med att få klistra på andra ett plåster.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida