Tempot ökar i förhandlingarna

Den åländska sjuksköterskestrejken fortsätter ? men förhandlingstempot ökar.

21 augusti 2003

Onsdagens förhandlingar gav inget annat konkret resultat än att man kom överens om att träffas igen i morgon fredag. Men kanske kan strejken snart vara över.

? Vi har kommit närmare varandra, säger Ragnhild Wideman hos Tehy på Åland. En lösning ligger nog inte så långt borta.

De åländska sjuksköterskorna inledde sin strejk den 2 juni och den har alltså pågått i snart tolv veckor. I måndags (den 18 augusti) hade Tehy ett medlemsmöte om strejken och arbetsgivarens senaste bud.

Arbetsgivarbudet innebar en höjning av lönerna med 50 euro (ca 460 kronor) men då hade man räknat in den lönehöjning på mellan 32 och 40 euro som på andra grunder ändå skulle falla ut från den 1 augusti. Dessutom ? och det upprörde Tehy mest ? skulle samma löneökning gå till de grupper inom sjukvården som inte är medlemmar i Tehy och inte strejkar.

? Först säger arbetsgivaren att det inte finns några pengar men sedan har de pengar att ge till dem som redan skrivit avtal, säger Ragnhild Wideman.

Medlemmarna tyckte likadant. Av de 199 som röstade på medlemsmötet sa 164 nej till budet och ville fortsätta strejken.

? Vi genomförde också en enkät för att se var medlemmarnas smärtgräns ligger och fick ett rätt samstämmigt svar, berättar Ragnhild Wideman men vill inte gå in på vad svaret innehåller.

Förhandlingarna fortsätter i morgon fredag.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida