Tid för samtal på Hälsovis

En hälsokontroll på Hälsovis i Alingsås består av mer än kolesterolvärden och blodtrycksmätning. Med en egen modell lyssnar personalen även till tankar och känslor. Det har fått långt fler än vanligt att börja leva lite sundare.

2 september 2005

Sjuksköterskan Marie Åselius och Ulf Gustafsson känner varandra väl efter många samtal under de fyra år
som de har mötts på mottagningen. Hon är hans mentor och den som han har mest kontakt med.

Tanken med mentorer är att besökaren ska slippa berätta sin historia för nya människor varje gång. Ulf ringde för två dagar sedan eftersom han vill veta om de förändringar han gjort i kosten har haft effekt.

Efter den medicinska undersökningen och enkäten om hans livsstil skapade de ett kontrakt om vilka förändringar Ulf ville göra i sitt liv, i vilken takt och med hjälp av vem. För mottagningen använder både skolmedicin och komplementära metoder.

Ulf började hos kostrådgivaren. Efter det samtalet äter han nyttigare – mindre snabbmat, bröd med fibrer i och nyttigare fett på smörgåsarna.

– Ofta är en ökad medvetenhet om kostens betydelse en bra början för att få ner ett förhöjt kolesterolvärde, säger Marie Åselius.

Hälsovis har tagit fram en egen metod kallad Friskt liv för att analysera en ny patients hälsa.Livsstilssamtalen fyller en viktig funktion. Det gäller att möta den individ som kommer för en undersökning och finna ut vad som kan hjälpa just den personen att må bättre, betonar hon.

Ulf är anställd på Alingsåshem, ett av de företag som anlitar Hälsovis som sin företagshälsovård. Under morgonen har han burit upp nya spisar i de hyreshus han ansvarar för. Utöver sitt för höga kolesterolvärde har han inga stora hälsoproblem, trots att han har arbetat som fastighetsskötare i 28 år. Men ibland kan det bli lite stressigt, därför betalar arbetsgivaren för massage en gång i månaden, utöver basprogrammet med årlig hälsoundersökning.

Massagen är fantastisk, tycker Ulf Gustafsson. Han tror att den är en av anledningarna till att han håller sig frisk trots sitt tunga arbete. Den kinesiska massagen får han hos Ulla Düre, alternativ- och komplementärmedicinsk utövare, som arbetar vägg i vägg med Marie Åselius.

Den företagshälsovård som hans arbetsgivare anlitade tidigare och Hälsovis är som natt och dag, säger Ulf Gustafsson.

– Där var jag en gång vart femte år. Hit kommer jag minst en gång per år och jag kan ringa när jag vill, eller så ringer Marie och hör hur jag mår. De släpper inte taget.

På Hälsovis samarbetar:

  • Sjuksköterska
  • Läkare
  • Sjukgymnast
  • Utövare av kinesisk massage
  • Utövare av kineskisk akupunktur
  • Kurator
  • Kostexpert
  • Ergonom
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida