Tillbaka som vikarier på gamla arbetsplatser

Flera av de 49 sjuksköterskor på Sunderby sjukhus som tvingats lämna jobbet på sin vårdavdelning anställdes i en bemanningsenhet. Nu har många av dem fått vikariat - på sina gamla arbetsplatser.

6 april 2004

? Det här handlar inte om att sjuksköterskorna inte behövs, för det gör de. Det är bara ett sätt att kortsiktigt spara pengar. Men vi tror att man spar mer med fler sjuksköterskor och därmed bättre vårdkvalitet, säger Britta Edström, vice ordförande för Vårdförbundets avdelning i Norrbotten.

155 vårdplatser har hittills dragits in på de fem sjukhusen i Norrbottens län. Flera av dem på Sunderby sjukhus. Som en följd av det har bemanningen minskats genom att fler deltider inrättats. 49 sjuksköterskor på sjukhuset har förlorat sina fasta jobb på vårdavdelningarna för att i stället placeras i en bemanningsenhet.

Vikarier på deltid

Nu visar det sig att många av sjuksköterskorna är tillbaka på sina gamla arbetsplatser. Fast på deltid och på vikariat som går ut den 31 augusti. För att schemat ska gå ihop och de ska komma upp till heltid måste sjuksköterskorna dela sina arbetsdagar mellan olika avdelningar, förklarar Henry Lundgren, platsansvarig på Sunderby sjukhus, som tillstår att ingen är nöjd med den nya situationen.

? Det här är något vi tvingats göra för att klara personalminskningen utan att behöva avskeda någon, säger han.

Landstinget i Norrbotten ska spara 50 miljoner genom att minska både antalet vårdplatser och antalet anställda. Besparingarna drabbar både sjuksköterskor och undersköterskor, inte bara på Sunderby sjukhus utan även på sjukhusen i Kalix, Kiruna, Gällivare och Piteå.

Arbete kommer att finnas

22 av de 49 sjuksköterskorna på Sunderby sjukhus är inte i tjänst på grund av sjukskrivning, föräldraledighet eller tjänstledighet för studier. Vad som händer när de kommer tillbaka har inte Britta Edström fått någon information om.

? Hittills har jag bara fått veta att bemanningsenheten ska avvecklas under 2004. Jag ska fortsätta att diskutera med arbetsgivaren, säger hon.

Arbetsgivarrepresentanten Henry Lundgren är inte orolig för dem som inte är i tjänst.

? Vi har fortfarande omsättning på personal och vikarier så de som kommer tillbaka kommer att ha arbete.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida