Tillsammans i våg två
Precis som vi varnat för så ökar coronasmittan i flera regioner. Arbetsgivare och politiker måste ta sitt ansvar för att vården ska orka en gång till.
ORDFÖRANDEN HAR ORDET. Smittan ökar igen. Beskedet att de särskilda rekommendationerna för personer över 70 år och de i riskgrupp slopas hann knappt kablas ut över landet, innan larmen om ökad smittspridning tog fart igen. Nu rapporteras om påtagligt ökad smitta i stora delar av landet och att antalet patienter som intensivvårdas stiger oroväckande snabbt.
Hur ska vården orka skala upp? I media och i möten med politiker och med coronakommissionen trummar vi in budskapet: Det är inte över än, följ rekommendationerna, för hälso- och sjukvården kommer inte kunna göra ännu en kraftansträngning och skala upp som i våras. Efter coronavåren och en sommar utan tillräcklig semester är många inom vården både fysiskt utarbetade och psykiskt traumatiserade. Jag har lyssnat på flera gripande berättelser från medlemmar som beskriver hur de drabbas av panik när de återigen måste klä sig i full skyddsutrustning.
Statsministern ryter ifrån. Kontrasten mellan våra medlemmars vardag på jobbet, där rädslan för smittan är ständigt närvarande, mot en del gruppers obrydda beteende i grupp är stor. Som statsminister Stefan Löfven sa under en presskonferens apropå begränsningar av nattklubbars verksamhet: ”Det är respektlöst att slitande vårdpersonal ska behöva se dessa festbilder när de slår upp tidningen.”
Siffrorna ljuger inte. Över 1800 sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor har anmält till Försäkringskassan att de fått arbetsrelaterad sjukdom i yrket under coronapandemin. Den siffran ökar från vecka till vecka och vi driver på tillsammans med OFR, Offentliganställdas förhandlingsråd, för att du som smittats på jobbet ska få arbetsskadeersättning. Det ska anmälas som en arbetsskada och ge bättre ekonomisk ersättning än vid vanlig sjukskrivning.
Tacka med lön: Vi fortsätter att utvärdera kollektivavtalet HÖK19 och tittar på hur lönerna utvecklas och hur väl våra partsarbeten med SKR genomförs. I oktober deltog vi ett stort partsgemensamt webbinarium med SKR och diskuterade önskvärd lönestruktur, särskild yrkesskicklighet och möjlighet till lönekarriär i yrket över tid. Viktiga delar i avtalet som vi måste få att fungera!
Glädjeämnen mitt i pandemin. Samtidigt finns det mycket att glädjas åt i våra fantastiska yrken, som till exempel den fina barnmorskebrosch vi skapat tillsammans med smyckesdesignern Syster P och som tagits emot med hurrarop från barnmorskemedlemmarna. Grattis också till de medlemmar som nominerats till Vårdförbundspriset, Årets vårdchef och Årets studenthandledare! Finalisterna kommer från Uppsala, Borås, Falköping, Stockholm och Örnsköldsvik och vinnarna tillkännages på Vårdgalan, som i år är digital.
Sineva Ribeiro
ordförande i Vårdförbundet
Ur min agenda i november:
2: Deltar i TCO-styrelsemöte
6: Vårdgalan livesänds på vardforbundet.se
8: Firar yrkesdagen för röntgensjuksköterskor
10—11: Ordförandeträff med Vårdförbundets 21 lokala avdelningar
12: Partsgemensam konferens om karriärmodeller HÖK19