”Tobakstuggummi med mint riskerar att locka barn”

Ett svenskt tobakstuggummi som testlanseras i Tokyo kritiseras nu av Sjuksköterskor mot tobak."Ännu ett sätt att försöka få barn och ungdomar att börja med tobak, hävdar sjuksköterskan Mona Wahlgren.

I takt med att rökarna i västvärlden blir allt färre och rökning blir förbjuden i allt fler sammanhang letar den svenska tobaksjätten Swedish Match efter nya marknader för sina rökfria tobaksprodukter.

Men att exportera snus har visat sig svårt. Det är ett typiskt svenskt sätt att konsumera tobak på.

Företaget har därför tagit fram ett tobakstuggummi som man testar i ett distrikt i Tokyo sedan i höstas. I Japan röker över hälften av den manliga befolkningen och lanseringen startade på en pendeltågsstation där sex miljoner japaner passerar varje dag.

 Mintsmak

Redan i november berättade en av Japans största dagstidningar, Mainichi Shimbun, om protester från företrädare för sjukvården. Och nyligen lade regeringen ut frågor och svar om tuggummits hälsorisker på hälso- arbets- och välfärdsdepartementets hemsida.

Där påpekas också att barn av misstag kan få tag i tuggummit med tobak, eftersom det ser ut som vilket tuggummi som helst. I början smakar det mint, men efter en stund tar tobakssmaken över.

Hälso-, arbets- och välfärdsdepartementet är en kombination av myndighet och vårt livsmedelsverk och godkände i september försäljningen av tuggummit.

Försök att nå unga

Enligt Swedish Matchs informationschef för nya marknader Patrik Hildingsson har företaget krävt att försäljarna säljer tuggummit över disk och bara till vuxna. Automater är annars vanliga i Japan.

 ? Tuggummipaketeten har varningstexter och vår strategi för snus vänder sig helt och hållet till vuxna. Vi följer de lagar och restriktioner som gäller. Det finns bra alternativ till cigaretter för dem som vill sluta röka och det är det behovet vi tillgodoser.

Men att det är vuxna som är målgruppen tror inte Mona Wahlgren i Sjuksköterskor mot tobak på.

Inkörsport

? Vad de än säger själva så är det här ännu ett sätt för dem att försöka nå de unga, säger Mona Wahlgren. Tobak är också inkörsporten till andra droger.

Resultatet av testlanseringen i de utvalda butikerna i Tokyo avgör hur företaget kommer att gå vidare med tuggummilanseringen. Mona Wahlgren beklagar att det inte finns så mycket forskning på snus ännu att tobaksmotståndarna kan anlägga en slagkraftig moteld.

? Men tobak innehåller en rad cancerframkallande ämnen och vi vet inte hur de påverkar magsäck, lever och njurar. Att tobak påverkar kärlen och att nikotin ger en hög puls vet vi, och det måste fresta på hjärtat i hög grad.

 

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida