Toppjobb i Umeå för sjuksköterska

7 januari 2002

Sjuksköterskan Ann-Christine Sundberg har utsetts till högsta chef för Umeå sjukvård, inklusive universitetssjukhuset. En tuff uppgift, säger hon.

Ann-Christine Sundberg, uppväxt nära Adak i norra Västerbotten, tog sin sjuksköterskeexamen för 30 år sedan och har sedan dess funnits inom Umeå sjukvård, i olika funktioner och positioner: sjuksköterska inom medicin-kirurgi, vikarierande klinikföreståndare, basenhetsföreståndare, chefssjuksköterska (1995, som den första icke-läkaren i ledningen för universitetssjukhuset) och divisionschef med ansvar för 14 kliniker. Och nu alltså chef för hela Umeå sjukvård.

– Hur det känns? Skräckblandad förtjusning kallar man det väl, säger Ann-Christine Sundberg när Vårdfacket ringer upp henne.

– Det är en tuff uppgift och jag skulle aldrig ha tagit den om jag inte visste att det finns så många bra medarbetare.

Ann-Christine Sundberg sitter med i Vårdförbundets Vårdledarforum och är kassör i Riksföreningen för chefer och ledare – kan du vara kvar där?

– Jag kan knappast vara med i Vårdledarforum och jag måste tänka över hur jag ska göra med riksföreningen, men jag tänker fortsätta att vara medlem i Vårdförbundet.

Förordnandet gäller i första hand bara under 2002.

– Vi diskuterar nu en omorganisation av hela hälso- och sjukvården i länet. Beslutet om den ska tas i juni och eftersom vi inte vet hur det kommer att se ut är det  rimligt att förordnandet i första hand gäller ett år, säger landstingsdirektör Tore Löwstedt.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida