Förlossning på hög höjd

Tre sjuksköterskor hjälpte till vid oväntad födsel på flygplan

Tre sjuksköterskor hjälpte till vid oväntad födsel på flygplan
Lavinia Muonga fick hjälp av inte mindre än tre neonatalsjuksköterskor - Lani Bamfield, Mimi Ho och Amanda Beading - när hon oväntat födde sponen Raymond under 29:e graviditetsveckan ombord på ett flygplan på väg till Hawaii. Foto: Hawaii Pacific Health.

Änglavakt är bara förnamnet. När Lavinia Muonga oväntat födde sin son Raymond ombord på ett flyg till Hawaii under 29:e graviditetsveckan fick hon hjälp av inte mindre än tre neonatalsjuksköterskor och en läkare, som alla av en slump befann sig ombord.

De tre sjuksköterskorna Lani Bamfield, Amanda Beeding och Mimi Ho befann sig i förra veckan ombord på ett flygplan på väg till Honolulu när de plötsligt hörde nödropet.

– Vi var ungefär halvvägs genom resan när vi hörde någon som ropade efter medicinsk hjälp. Jag gick för att se vad som pågick och såg henne sitta där med en bebis i famnen, och den var liten, berättar Lani Bamfield enligt ett pressmeddelande från Hawaii Pacific Health.

– Det betyder absolut något för oss eftersom vi jobbar på neonatalintensiven, säger Mimi Ho.

De tre sjuksköterskorna är kollegor på North Kansas City Hospital. En familjeläkare, Dale Glenn från Hawaii Pacific Health, anslöt strax till gruppen. Under återstoden av flygningen hjälptes de fyra åt att ta hand om mor och barn.

Att jobba i ett trångt flygplan var utmanande, och de fick använda sig av metoder som att klippa navelsträngen med ett par skosnören, värma upp barnet med flaskor som hade gått ett varv i mikrovågsugn och mäta barnets hjärtfrekvens med hjälp av en Apple watch.

Dale Glenn berömde lagarbetet, och berättar i pressmeddelandet att barnet behövde återupplivas efter förlossningen. Han räknade hela tiden ner tiden från var de befann sig i flygtid till dess de kunde få barnet till sjukhuset Kapiolani på Hawaii.

Väl på marken fick mor och barn lämna planet först av alla för att i ilfart åka till sjukhuset Kapiolani. De uppges må bra och kunde redan efter ett par dagar ta emot besök från läkaren och sjuksköterskorna som hjälpt till ombord på flygplanet.

–Hon kallade oss för familj och sa att vi är alla hans mostrar, och det var så fint att se dem, säger Mimi Ho.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida