Tupplur gör susen

Nattsjuksköterskan Eivor Rickardsson får sova en halvtimme på jobbet

12 januari 2004

»Tuppluren ger helt klart effekt. Efter den känns det mycket fräschare. De gånger jag inte har kunnat somna tänker jag: Det var så här det kändes förr innan vi införde tuppluren«, säger sjuksköterskan Eivor Rickardsson som jobbar i natt.

I december 1999 infördes tuppluren på försök vid psykiatriska kliniken på Östersunds sjukhus. En utvärdering visade att personalen kände sig piggare och nu har projektet permanentats. Även om tuppluren tas när det är som lugnast och med hänsyn till skötarnas raster, kan det vara svårt att lämna jobbet utanför vilrummets låsta dörr. Fortfarande finns det sjuksköterskor som inte klarar att komma till ro.

Ilpo Krans är en av dem. Han har bara jobbat natt i två månader och känner fortfarande efter om nattjobbandet passar honom.

-Jag trodde att jag skulle kunna utnyttja tuppluren men jag kan inte slappna av tillräckligt för att somna, säger han.

När rapporten och medicinutdelningen är avklarad berättar Eivor Rickardsson att det tog henne ett par månader innan hon kunde lära sig att somna.

Vid midnatt när avdelningen i stort sett kommit till ro är en patient orolig och kan inte somna.

Det är som att Eivor Rickardsson har det på känn.

I samma ögonblick som hon reser sig från stolen i personalrummet för att se efter om sömnmedlet hon gav patienten haft verkan, larmar patienten. Som en sista åtgärd, innan det blir dags att ringa jouren för ytterligare ordination, värmer Eivor Rickardsson en mugg mjölk. I väntan på mikrovågornas effekt reflekterar hon över hur nattens tystnad ofta får tankarna hos människor som mår psykiskt dåligt att snurra och göra det extra svårt för dem att somna.

Lite senare, med muggen i handen, ansluter patienten till dagrummet där personalen tittar på tv med knappt hörbar volym. Gäsparna har nu börjat sprida sig bland personalen som i en dåsig lejonflock.

För Eivor Rickardsson är det första natten av tre, och den är alltid jobbigast.

Kanske är det för att värma händerna som hon sticker ner dem i jeansfickorna medan hon berättar om sina funderingar på nattarbetandets hälsorisker. På de 18 år som hon har arbetat natt har hon hunnit läsa många larmrapporter i tidningarna.

-Nu senast var det bröstcancer. Men man tänker väl som vanligt att det drabbar inte mig, säger hon.

Men kanske har hon tänkt lite mer än så för sedan berättar hon att landstinget i Jämtland är bra på mammografi-det erbjuder kontroller redan från 45 år. I omgångar har personalen på psykiatriska kliniken krävt hälsokontroller men än så länge har det bara resulterat i gratis blodprover.

Så klarar Eivor nattjobbet:
Håller sig i form genom att springa, promenera och hugga ved.
Ser till att få dagsljus några
timmar varje dag.
Pratar och har roligt med
kolleger på jobbet.
Äter inte efter tolv.
Äter grötfrukost klockan sex.
Tar en tupplur.

WEBBTIPS:
www.psykosocialmedicin.se
www.swedishsleepresearch.com
www.sleepnet.com

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida