Två år på kurs väntar nyanställd

I två år varvar de nyanställda sjuksköterskorna teori med praktik på Huddinge universitetssjukhus.

5 februari 2001

Nyligen kom elva sjuksköterskor tillbaka till Huddinge utanför Stockholm. De har varit på internat i Småland för att lära känna varandra bättre. De är alla nyanställda på Huddinge universitetssjukhus. Nästan alla är också nya som sjuksköterskor med högst ett halvårs yrkeserfarenhet. I slutet av nästa år ska de vara »framtidens sjuksköterskor«.

– Vi hade två målgrupper, nyutbildade sjuksköterskor och sjuksköterskor med erfarenhet av till exempel sjukhem och som därför kanske inte vågar söka sig till akutvården. Men det var bara nyfärdiga sjuksköterskor eller de med högst ett halvår i yrket som sökte hit, berättar Maria Undén, vårdadministrativ chef vid medicin- och kirurgidivisionen.

Att sjuksköterskorna är nybörjare i yrket betyder inte att de är nybörjare i livet. Åtta av de elva har fyllt 30, och några av dem har en gedigen erfarenhet av vården, eftersom de tidigare arbetat som undersköterskor.

Deras arbetsgivare är MK-divisionen på Huddinge universitetssjukhus, och internatet i Smålandsskogen inledningen på ett nästan två år långt vidareutbildningsprogram, som genomförs i samarbete med Karolinska institutet, KI.

Praktisk träning
Efter internatet väntar vardagen. Först i form av en intensiv utbildningsperiod med teoretisk undervisning i sjukdomslära (inriktad på de patienter de sedan ska vårda) och praktisk träning i sådana moment i arbetet som de känner sig osäkra inför (sätta nålar och sonder, hantera en port-a-cath och så vidare). De ska också lära känna sina mentorer.

Efter den sex veckor långa introduktionen kommer sjuksköterskorna att arbeta halvtid på sina respektive avdelningar, medan den andra halvan av arbetstiden ska ägnas åt utbildning.

I maj övergår tjänstgöringen till heltid men utbildningen fortsätter parallellt med det. Under det kommande året ska sjuksköterskorna samlas till tvådagars utbildningspass vid fem tillfällen. De dagarna ska ägnas åt utvecklingsarbete, gruppdynamisk träning, handledning och medicinsk utbildning. De elva deltagarna ska också arbeta med olika projektarbeten med inriktning mot omvårdnad och personalutveckling.

Hösten 2002 inleder sjuksköterskorna så en fempoängs utbildning inom gastroenterologi, metabolism och endokrinologi som ska vara klar till julen samma år. Då är också utbildningsprojektet avslutat.

Intresset för utbildningen har varit stort. Sjuksköterskor fortsatte att ringa också sedan anmälningstiden gått ut. Men de får en ny chans. Ännu en kurs börjar i höst.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida