Två barn i minuten dör i malaria

Just nu pågår ett internationellt möte på Karolinska institutet för att stärka malariaforskningen i Afrika.

Trots att en tredjedel av jordens befolkning riskerar att smittas och över en miljon dödsfall inträffar per år i malaria satsas det relativt lite pengar på att bekämpa sjukdomen.

? Barn och kvinnor drabbas värst. 90 procent av dem som dör är barn under fem år, och mest utsatta är de afrikanska barnen. Männen blir förr eller senare immuna och det är ett av skälen till att den här forskningen inte har prioriterats, konstaterar Mats Wahlgren, ordförande i Multilateral initiativ on malaria.

34 projekt hittills

Multilateral initiative on malaria, MIM, bildades 1997 av organisationer och enskilda som ville förbättra det lokala genomslaget i Afrika för nya forskningsrön genom att bygga ut forskningen i de värst drabbade områdena och samtidigt underlätta samordning och globalt samarbete. MIM satsar två miljoner dollar per år i Afrika och har hittills finansierat 34 projekt.

Asien och Sydamerika

? Med det här mötet vill vi förankra förståelsen för sjukdomen bland finansiärer och samarbetspartners så att vi säkrar fortsatta satsningar, och diskutera program för fortsatt finansiering, berättar Mats Wahlgren.

Bland deltagarna finns representanter för WHO, Världsbanken, UD, Gates foundation, Malaria vaccine initiative, Medicines for malaria venture, och rektorer från forskningsuniversitet i Europa, Afrika och USA.

? I framtiden vill vi kunna utvidga vårt arbete till hårt drabbade områden i Asien och Sydamerika också, svarar Andreas Heddini, MIMs sekreterare i Sverige, på en fråga från auditoriet.

Risk för glömska

MIMs sekretariat roterar mellan intitiativtagarna och huserar sedan i höstas i Stockholm ? med universitetet och Karolinska institutet som värdar och Sida-Sarek och Vetenskapsrådet som finansiärer.

– Vi hoppas kunna flytta sekretariatet till Afrika för gott. Det är viktigt att få förståelse för arbetet från politikerna i de drabbade länderna. Men vi kanske måste ha någon del kvar i väst så att finansiärerna inte tappar intresset och glömmer bort oss, säger Mats Wahlgren.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida