Två miljoner mer till löner

En lång och enveten kamp har lett till att sjuksköterskorna inom anestesi, iva och operation i Västerås fått sina löner höjda med över två miljoner kronor.

14 maj 2001

Det började i mitten av 90-talet. Ilskan över de låga lönerna var stor i hela landet. Samtidigt gick anestesi-sjuksköterskornas klinikchef i Västerås ut och förklarade att sjuksköterskorna på kliniken »har den lön de förtjänar«. Det uttalandet tände brasan, för att citera Vårdförbundets företrädare Margrethe Bylander. Hon tog fram officiell lönestatistik för hela landet, och kunde konstatera: i Västerås hade anestesi-sjuksköterskorna den lägsta lönen i landet.

– Jag skrev ett brev till klinikchefen och skickade det för kännedom till bland andra politiker, sjukhusdirektören och landstingets personaldirektör. I brevet frågade jag varför vi förtjänade vår låga lön, om vi till exempel inte ger narkoser lika bra som andra, och vad vi kunde göra för att komma upp i samma lön som kollegerna i landet, berättar hon.

Nya skrivelser – undertecknade av alla sjuksköterskor på kliniken – skickades till klinikchefen och andra beslutsfattare i landstinget.

Först när kliniken förra året fick en ny chef, Lennart Edmark, började det hända något. Han sa bestämt att sjuksköterskorna var värda högre lön. Den nye klinikchefen och sjuksköterskorna bearbetade förvaltningschefen som till slut gick med på en satsning, något som först väckte ilska i landstingsledningen.

– Personaldirektören Lena Burström ville ha oss med på att stoppa satsningen, men jag svarade att vi inte kan lägga oss i förvaltningens beslut. Då ville hon att pengarna skulle vara en del av de ordinarie revisionsförhandlingarna. Det vägrade vi att gå med på, säger Eva Rothoff, Vårdförbundets ordförande i Västmanland.

»Hade inte hela bilden«
Lena Burström erkänner att hon först reagerade mycket negativt mot satsningen.

– Jag hade inte hela bilden klar och trodde att man hade gjort en egen revisionsförhandling utanför de ordinarie löneförhandlingarna. När jag sedan informerades om att det handlade om en verksamhetsutveckling, att kliniken ska gå över till ett köp- och säljsystem och att löneökningarna var ett led i det arbetet, var det ok för mig, säger hon.

Totalt rör sig satsningen om mellan två och tre miljoner kronor, eller en genomsnittlig löneökning på cirka 7,5 procent.

– Vi fick pengarna på marslönen och retroaktivt från den 1 januari, berättar Margrethe Bylander.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida