Sociala medier

”Underbart att se varandras leenden igen”

”Underbart att se varandras leenden igen”
Hanna Camen, med kollegan Sofie Johansson på ryggen, på klinisk kemi och transfusionslabb vid Västerviks sjukhus uppskattar att se kollegornas ansikten igen. Foto: Privat.

Hallå där - Hanna Camen och Sofie Johansson i Västervik som firar lättade munskyddskrav med en glädjedans på gemensamma instagramkontot 2biomedicinskaanalytiker.

Till tonerna av George Michaels 90-talshit ” Freedom” dansar ni fram genom korridorerna på klinisk kemi- och transfusionslabb samtidigt som ni kastar munskydden. Varför då?

– För det var precis så vi kände när vi förra veckan fick veta att vi inte behöver använda munskydd längre- en enorm frihet! Munskydden är svettiga och jobbiga att andas i. Dessutom immar glasögonen igen så vi som har glasögon har inte kunnat se ordentligt, säger Sofie Johansson.

–Och nu behöver vi inte skrika för att det ska höras vad vi säger. Dessutom kan vi se varandras leenden igen, det är underbart, säger kollegan Hanna Camen.

Hanna Camer ( i blått) och Sofie Johansson spelade in delar av filmen på labbets altan. Foto: Privat.

Varför är det viktigt att se varandras ansikten när man jobbar på labb?

– Det har varit en tuff tid under pandemin. Att inte kunna se kollegornas miner och ansiktsuttryck har förstärkt den känslan. Alla här har varit ganska trötta och nu får vi ett kvitto på att nu är situationen på väg att lätta. Fast vi använder fortfarande munskydd när vi träffar patienter på för provtagning och på transfusionsenheten så klart säger Hanna.

Hur har pandemin påverkat ert arbete?

– Vi har haft mer att göra, som alla andra. Förutom att vi analyserat covidtester på sjukhusets patienter har det varit ett större tryck från avdelningarna. Fler samtal om när provsvaren kommer till exempel – de har ju varit angelägna om att få snabbt svar för att veta var de kan placera patienterna på sjukhuset, säger Sofie.

Ni startade instagramkontot 2biomedicinskaanalytiker i höstas- hur kommer det sig?

– Vi kände ett behov av att visa vad biomedicinska analytiker gör. Det är ett bortglömt yrke, inte ens vårdpersonal vet vad vi gör här på labb, säger Sofie.

– Vi är en del av vårdkedjan som bidrar med mycket fakta, utan oss står vården stilla, säger Hanna.

Vilka reaktioner har ni fått?

– Vi har både läkare och sjuksköterskor som följer oss och ställer frågor. Det är roligt! Sedan kan vänner och familj också få en inblick i vårt yrke, säger Hanna.

– Ja, och det har också blivit en plats där biomedicinska analytiker kan träffas och diskutera saker, det har inte funnits på det här sättet förut. Jag har till exempel en nattkompis, en biomedicinsk analytiker ute i landet som brukar kommentera på inläggen jag gör efter mina jourpass säger Sofie.

– Våra chefer stöttar oss och uppskattar att vi visar vad vi gör här. Idag hade vi till och med en chef för fösta gången i ett inlägg, säger Hanna.

Har ni fått några negativa kommentarer?

– Nej, men vi vet att andra liknande konton som till exempel sjuksköterskor driver har blir ifrågasatta för att de filmar och fotar på arbetstid. ” Har ni inget annat för er på jobbet”? Men vi har att göra, det kan jag lova. Alla foton och filmer vi tar på jobbet bearbetar vi och lägger ut på vår fritid, berättar Hanna.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida