Undertryck. Passar inte alla patienter

Sår läker snabbt med undertryck — förutsatt att cirkulationen i benen är bra. Men patienterna behöver hjälp med svårskött och krånglande apparatur, vilket de oftast inte får.

3 oktober 2012

Behandling med undertryck är för det mesta en effektiv metod för svårläkta sår. Operationssjuksköterskan Ann-Mari Fagerdahls studier visar på bra resultat för 71 procent av de behandlade patienterna. Men för nästan en tredjedel av patienterna i studien var behandlingen misslyckad. Minst var effekten på sår hos patienter med dålig perifer cirkulation.

— Slutsatsen blev att det är viktigt att undersöka patientens cirkulation i benen innan man börjar behandla med undertryck, säger Ann-Mari Fagerdahl.?

Hennes andra studie visade att om såret är infekterat med Pseudomonas eller S. aureus minskar också möjligheterna för ett positivt resultat.?

I en pågående studie ingår 200 ortopedpatienter med akuta sår. Hälften behandlas med undertryck och den andra hälften med traditionellt förband. Fokus är på hur livskvaliteten påverkas av behandlingen. De första femton personerna i studien skrev dagbok, av dem genomgick åtta undertrycksbehandling och sju behandlades med förband. ??

Resultatet så här långt visar att de som behandlas med förband beskriver omhändertagandet vid omläggningen och smärta. De som behandlas med undertryck fokuserar bara på maskinen, inte på eventuell smärta. Ann-Mari Fagerdahl misstänker att det har med trasslande maskiner att göra.?

— Vi vet att de krånglar mycket, alla patienter har haft problem med det. Patienten måste ha beredskap för att den inte alltid fungerar. De som inte grejar det är lämnade vind för våg.?

Om behandlingen ska kunna genomföras måste patienterna ha någonstans att vända sig när maskinerna trilskas, särskilt de som inte själva kan, vill eller vågar mixtra med tekniken. Distriktssköterskan kan inte heller alltid, och då återstår bara akuten. ??

— När en apparat är avgörande för hälsan måste den fungera, annars skapar den för mycket oro och ångest hos en del patienter. Vi behöver ta hand om dem hela vägen och det gör vi inte.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida