Ung och utsatt på nätet

Ung och utsatt på nätet

Cirka tio procent av svenska skolbarn mobbas ?på internet och skolan har ett ansvar att gripa in. ?Psykologen Sofia Berne ger i en ny bok tips om hur.

Varför blev du engagerad i mobbning på nätet??
— I mitt arbete som psykolog har jag ofta mött människor som varit utsatta för mobbning som barn. Det har satt djupa spår hos dem, även som vuxna. Jag blev intresserad av hur det ser ut i dag?och hur mobbning på nätet ser ut. 2009 träffade jag professor Ann Frisén, som erbjöd mig att vara doktorand i en studie om nätmobbning.?

Vad är den största skillnaden jämfört med ?”vanlig” mobbning?
?— Trots att nätmobbning på många sätt liknar vanlig mobbning skiljer den sig på vissa punkter. Nätmobbaren kan vara anonym, det som läggs ut kan nå en mycket stor publik och mobbningen kan pågå dygnet runt och överallt.?

Har skolpersonal, till exempel skolsköterskor, tillräcklig kunskap om vad unga gör på nätet?
?— Många som arbetar inom skolan önskar sig mer kunskap och färdigheter för att motverka nätmobbning. I boken beskrivs hur skolan kan förebygga, upptäcka och stoppa den.?

Tonläget är ofta tufft även hos vuxna på nätet. Är det inte där förändringen måste börja?
— Jo, jag tror vi vuxna behöver påminnas om att ”barn gör inte som du säger, utan barn gör som du gör”. Genom att föregå med gott exempel på nätet kan vi hjälpa barn och ungdomar att också bete sig schyst på nätet.

Om boken

Nätmobbning. Handbok för skolan
Ann Frisén & Sofia Berne
Natur & Kultur 2016

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida