Unga känner inte till HPV

Ungdomar känner inte till att hpv kan leda till cancer. Därför behöver sjuksköterskor och barnmorskor berätta om det.

Kunskapen bland svenska ungdomar om sambandet mellan hpv, humant papillomvirus, och cancer är liten, visar en aktuell studie från Uppsala universitet.

466 flickor och pojkar som går första året i gymnasiet har svarat på frågor i en enkät. Bara fem procent har hört talas om det, två procent vet att det kan orsaka livmoderhalscancer eller kondylom.

– Jag är inte förvånad. Ungdomar känner till klamydia och hiv, sedan är det stopp. Därför behöver de mer information sambandet mellan hpv och cancer, säger Tanja Tydén, barnmorska och professor i vårdvetenskap, som gjort studien.

hpv är den vanligaste sexuellt överförda infektionen och varje år får cirka 450 kvinnor livmoderhalscancer på grund av viruset. Det finns också samband med cancer i vagina, vulva, penis och ändtarm, och hpv kan orsaka kondylom.

Nu finns ett vaccin mot fyra varianter av viruset som orsakar cancer och kondylom. Socialstyrelsen har rekommenderat att det ska införas. Tanja Tydén menar att skolsjuksköterskor och barnmorskor ska informera om vaccinet, men också ta upp att få partners och kondom minskar risken.

– Just nu är det mycket fokus på kvinnan. Men även män måste informeras och helst vaccineras eftersom de är smittspridare och kan få cancer, säger hon.

I enkäten svarade ungdomarna också att motivationen att använda kondom minskar om de är vaccinerade mot en könssjukdom.

– Det måste vi prata med dem om. Vaccinet skyddar inte mot alla hpv-virus eller mot andra sexuellt överförbara infektioner.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida