Ungdomsmedicin

Ungdomar i sjukvården

7 september 1998

Författare Kristina Berg Kelly
Titel Ungdomsmedicin
338 sidor
Förlag Liber 1998.
Cirkapris 515 kronor
ISBN 91-47-00020-1

Att stötta det friska
, den normalpsykologiska utvecklingen och ungdomarnas behov av att utvecklas och förändras, är grunden för arbete med ungdomar i sjukvården, säger Kristina Berg Kelly. Hon är barn- och ungdomsläkare vid Östra sjukhuset i Göteborg och docent vid medicinarutbildningen. Ungdomsmedicin är ganska ny som specialitet i de nordiska länderna, medan den i USA sedan länge finns utvecklad med specifik medicinsk kunskap.

De flesta sjukdomar som finns under barnaåren och bland vuxna är vanliga också hos ungdomar. Men flera sjukdomar kompliceras av pubertetens hormonomställningar. Bland annat kan en tonåring med diabetes få ökad insulinresistens.

Allergiska och autoimmuna sjukdomar kan förändras och till och med försvinna eller uppstå efter puberteten. En depression kan under tidiga ungdomsår visa sig med rastlöshet och hypokondri. Mycket unga kvinnor kan ha en biologisk ömtålighet som ökar risken för komplikationer vid sexuellt överförda sjukdomar.

”Möt ungdomarna i sjukvården med en samtalston som är vänlig, respektfull och lättsam men inte hurtfrisk – och slösa med positiva kommentarer vid återbesöket”, manar Kristina Berg Kelly.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida