Universitetssjukhus sänder lugnande musik i internradion

I dag klockan 12 börjar ljuv musik strömma ut ur högtalarna på Universitetssjukhuset i Örebro. Det är internradion som börjar sända lugn, avslappnande klassisk och modern musik.

14 mars 2006

Bakom projektet ligger bland andra Ulrica Nilsson, narkossköterska och forskare. Hon har i sin forskning visat att rätt sorts musik både lugnar och minskar ångest och smärta.

? Det fanns en ledig kanal som vi kunde använda, berättar Ulrica Nilsson.

Tidigare har man på sjukhuset erbjudit patienterna cd-spelare och en skiva med utvald musik ? ?Hälsans toner?. Skivan har producerats av musikförlaget Naxos, som ger ut framför allt klassisk musik.

Det är också Naxos som gjort urvalet av den musik som nu ska sändas i Universitetssjukhusets internradio, i samarbete med Ulrica Nilsson, en teolog och en läkare och stressforskare. De tre har lyssnat och godkänt urvalet, som är stort. Det är ingen risk att samma musik kommer tillbaka på flera dagar, försäkrar Ulrica Nilsson.

”Hellre musik än tv-apparater”

Så nu ska patienterna kunna lyssna på den musiken i sina sängar, men den ska också spelas i väntrum, dagrum och personalutrymmen.

? Hellre det än de tv-apparater som står och mal överallt och som ingen tittar på, säger Ulrica Nilsson.

Och det är dessutom ett billigt projekt. Allt som allt kostar det 16 000 kronor om året.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida