Anställningsförmånen som många missar
Sedan ett antal år går det att få ett bruttolöneavdrag för att korrigera synfel med hjälp av ögonoperation. Ordföranden i Vårdförbundet Jämtland tror att detta är okänt för de flesta och har därför uppmuntrat förtroendevalda att ligga på arbetsgivarna om förmånen.
Allt fler människor väljer att korrigera synfel med operation i stället för glasögon. Men det är dyrt, kan kosta allt mellan 30 000 och 60 000 kronor.
Sedan 2009 medger dock Skatteverket så kallat bruttolöneavdrag för ögonoperationer.
I korthet går det till så här: I stället för lön får den anställde sin ögonoperation betald av arbetsgivaren genom att göra avdrag på bruttolönen. Det gör att skatten för den anställde minskar samtidigt som arbetsgivaravgiften blir lägre. Hos skatteverket kallas detta för skatteväxling (se länk intill artikeln).
Beroende på hur hög lön medarbetaren har kan hen sänka kostnaderna för ögonoperationen med mellan 30 och 57 procent, samtidigt som arbetsgivaren inte förlorar någonting alls på affären, mer än lite extra administrativt arbete.
Nackdelen med ett bruttolöneavdrag är att det kan påverka den anställdes sjuklön, a-kasseersättning, pension, förskoleavgift med mera negativt.
Barbro Englesson, ordförande i Vårdförbundet Jämtland känner flera som har korrigerat sina synfel med hjälp av ögonlaser, bland annat hennes bror. För att ta reda på mer om ögonoperationer började hon googla runt på internet. Det var då hon upptäckte att det går att få bruttolöneavdrag för den här typen av operationer.
– Jag tror att det är en anställningsförmån som ofta missas. Mig veterligen erbjuder ingen vårdarbetsgivare i Jämtland detta erbjudande till sina anställda, säger Barbro Englesson som i ett mejl till samtliga förtroendevalde i Jämtland uppmanar dem att lyfta frågan på sina arbetsplatsträffar och även ta upp det i samverkan med arbetsgivaren.
Hon berättar att Vårdförbundet i Jämtland nyligen har föranmält frågan till central samverkan i Region Jämtland Härjedalen.