Uppsagda arbetstidsmodeller ger tusentals kronor i ersättning

Uppsagda arbetstidsmodeller ger tusentals kronor i ersättning
Landstinget i Östergötland betalar ut ersättningar på upp emot 6700 kronor i månaden till medlemmar i Vårdförbundet. Arkivbild: Colourbox

Tusentals kronor i retroaktiv ersättning och fortsatta utbetalningar varje månad. Nio medlemmar i Vårdförbundet i Östergötland har dragit vinstlotten i en uppgörelse på grund av uppsagda arbetstidsmodeller — men flera hundra blir helt utan ersättning.

3 november 2011

Hösten 2009 sade landstinget i Östergötland upp alla arbetstidsmodeller som innebar en arbetstidsförkortning. Mellan 350 och 400 av Vårdförbundets medlemmar med nattjänstgöring i sitt schema berördes. Från att ha arbetat ungefär 75 procent på heltidsanställningar fick de från och med våren 2010 betydligt fler timmar i sina scheman.

Lång tvist

Sedan dess har Vårdförbundet, både lokalt och centralt, försökt nå en uppgörelse med arbetsgivaren.

– Syftet har varit att få till bättre arbetstidslösningar, men med det har vi  inte nått framgång ännu, säger Patrizia Bjerkegren, Vårdförbundets avdelningsordförande i Östergötland.

Viktiga anställningsavtal

I stället har landstinget gått med på en ekonomisk uppgörelse. Men den gäller endast 18 personer som haft arbetstidsförkortningen inskriven i sina egna  anställningsavtal.

I denna grupp drar nio personer högsta vinstlotten med retroaktiva utbetalningar på mellan 4 000-6 700 kronor i månaden från och med april 2010 plus fortsatta utbetalningar varje månad för att kunna gå ner i arbetstid och behålla sin inkomst. Ytterligare nio personer kommer att få en klumpsumma i ersättning, som ännu inte är fastställd.

Många blir utan

– De som får ut ersättning är självklart glada. Men det finns många förlorare kvar i verksamheten, medlemmar som tvingats gå ner i arbetstid för att de inte orkar och vårdenhetschefer som kämpar för att få ihop sin verksamhet, säger Patrizia Bjerkegren.

Arbetet med att få till bättre arbetstidsmodeller fortsätter, berättar hon. Just nu kämpar verksamheten med att få erfaren personal till nattpassen, många slutar och mår dåligt av arbetstiderna.

– Jag känner mig hoppfull här, för även landstinget ser problemen och inser att detta inte är hållbart.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida