Uppsala. Premiär för förbundets nya mötesplatser

I mitten av mars sjösattes Vårdförbundets ”Mötesplats — ny i yrket” som går ut på att låta dem som är nya i yrket träffas och reflektera över jobbet tillsammans med representanter från Vårdförbundet.

De första träffarna för nya barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor ägde rum i Falun och i Uppsala. Över en bit mat fick de möjlighet att prata om hur det är att vara ny i yrket.

I Uppsala, där Vårdfokus var med, möttes deltagarna i Vårdförbundets lokaler. På plats fanns Torbjörn Severin, projektledare för Vårdförbundets medlemsrekrytering ”Vi ska bli fler” och Kristin Sibbmark Williamsson, vice ordförande i Vårdförbundet Uppsala.

Kvällen inleddes med information om Vårdförbundet men övergick i en diskussion om arbetsvillkor och olika dilemman som medlemmarna kan ställas inför som nya i yrket. Till exempel hur det är att vara nyexaminerad sjuksköterska och för första gången vara med om att en patient dör.

Deltagarna var nöjda efteråt. Bland andra Yvonne Lek som arbetar på lungkliniken på Akademiska sjukhuset och Dzhon Zubenko på äldreboendet Hasselparken.

— Det var skönt att få lufta lite tankar och berätta om det egna jobbet, säger Yvonne Lek.

Båda blev legitimerade sjuksköterskor förra sommaren och har fått fast anställning på sina respektive arbetsplatser. I och med mötet tycker de sig ha fått bättre koll på vad Vårdförbundet står för och arbetar med.

— Jag fick inspiration och vet nu hur jag kan använda mig av förbundet, säger Dzhon Zubenko.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida