Uppsatser på nätet

5 maj 2006

Är det dags att skriva uppsats? Då vill du säkert se hur andra har gjort. Det är inte svårt, många uppsatser finns på nätet.

Bara på högskolebiblioteket i Kristianstad finns det 22 uppsatser publicerade av studenter på sjuksköterskeprogrammet (kanske fler när du läser detta). Det berättar Karin Sundén, bibliotekarie.

För en tid sedan var Högskolan i Kristianstad värd för en träff för universitet och högskolor som använder mjukvaran Eprints, en programvara från universitetet i Southampton i England. Vanligare är en programvara som utvecklats vid Uppsala universitet, Diva.

– Men Eprints är gratis, därför valde vi den, förklarar Karin Sundén.

Intresset för att lägga ut material elektroniskt varierar. Men på Högskolan i Kristianstad ligger institutionen för hälsovetenskap i topp tillsammans med institutionen för ekonomi.

Karin Sundén är säker på att de används flitigt. Tidigare, när de bara publicerades i tryckt form, fanns det ett exemplar av varje uppsats på biblioteken, och i examenstider var de nästan alltid utlånade.

På träffen i Kristianstad diskuterade man nästa steg: en databas över forskning, med alla typer av publikationer som forskare vid en högskola eller ett universitet producerar.

Två bra adresser att söka uppsatser på:
http://uppsok.libris.kb.se/sru/uppsok
www.diva-portal.org

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida