Urinläckage vid samlag ett känsligt problem

För en del är urinläckage i samband med sex så känsligt att de inte vågar prata med någon om det. Inte med en läkare, knappast med en barnmorska och absolut inte med sin partner.

2 september 2002

Andra ser pragmatiskt på problemet; talar om det och lägger en handduk under stjärten vid samlag. Men även sjukvårdspersonal närmar sig ämnet med stor försiktighet.

? Uroterapeuter möter mängder av kvinnor med inkontinens. Om vi ställer frågan om de också har urinläckage vid samlag kan vi få ett ja. Men det är få kvinnor som själva tar upp ämnet. Vi inom vården måste ta initiativet.

Det säger Carina Danemalm-Jägervall, uroterapeut och sex-
och samlevnadsrådgivare vid Hälsoenheten och Rehabkliniken i Växjö.

Hon anser att det är slående hur lite som skrivits om ämnet. Av det som finns att läsa handlar nästan allt om prevalensen.

Det görs till exempel för lite forskning för att det ska gå att slå fast om läckage vid samlag sker vid ansträngningsinkontinens eller vid trängningsinkontinens. Inte heller vet man vad läckage vid samlag egentligen beror på. Eller om det läcker både vid orgasm och vid beröring av klitoris.

I en studie från Kanada uppgav 40 procent av 2 350 yrkesverksamma kvinnor att de hade vätskeutlösning vid orgasm.
Två tredjedelar av dem läckte vid penetrering och en tredjedel vid orgasm. Enligt en studie om urinläckage vid samlag gjord vid St George?s hospital i London, var läckage ett problem för 24 procent av de kvinnor som sökte hjälp vid gynekologisk mottagning.

Enkät
I samband med utbildning om inkontinens lämnade Carina Danemalm-Jägervall ut en enkät till 108 kvinnliga sjuksköterskor i yrkesverksam ålder. Av 70 svarande uppgav tio att de läckte någon form av kroppsvätska i samband med sex (förutom den normala fuktigheten ? lubrikationen).

Läckage kan betyda allt från några droppar till en stor del av blåsans innehåll. Man vet att urin kan läcka i samband med orgasm. Men man vet också att vätska kan vara annat än urin. Enligt docenten i psykologisk sexologi, Lars-Gösta Dahlöf, får ungefär var fjärde kvinna utlösning liknande mannens.

? Kvinnor har olika upplevelser kring den vätska som kommer från underlivet. En del tycker att det är plågsamt att läcka, andra tycker att det förstärker orgasmen. Därför är det viktigt att inte sjukvården bidrar till att problematisera fenomenet, säger Carina Danemalm-Jägervall.

? Kanske vi till och med ska vända på det och se på kroppsvätska som något bra. ?Sex is wet.?

Själv har hon levt i tron att det framför allt är gamla kvinnor som ser läckage som något skamligt. Men sedan hon börjat arbeta inom området har hon mött unga kvinnor som tycker att det är förfärligt bara de läcker ett par droppar. De tvättar och parfymerar sig för glatta livet.

Vågar njuta
? Det finns kvinnor som vågar njuta av sin vagina och sina kroppsvätskor. Men det finns också unga kvinnor som ser sitt underliv som någonting smutsigt, säger Carina Danemalm-Jägervall.

Hon önskar att småflickor redan på dagis fick ett namn för sin, än så länge något diffusa, nedre kroppsdel och att de lärde sig att vara stolta över sin slida. Lika stolta som småpojkar är över sin snopp.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida