Urostomipatienters livskvalitet i fokus

2 september 2002

För patienter med neurologiska sjukdomar, eller skador
med invalidiserande blåsdysfunktion, kan det bli aktuellt med kirurgisk rekonstruktion av de nedre urinvägarna. För första gången planeras nu en studie för att ta reda på hur livskvaliteten påverkas för denna patientgrupp.

Det är Arbetsgruppen för rekonstruktiv urologi i Norden som har för avsikt att studera ett 50-tal patienter som genomgår urindeviation med anläggande av kontinent urostomi. En reservoar för urinen konstrueras av tarm och placeras i bukhålan.

En stomi läggs, men patienten behöver ingen påse på magen.

?Rena himmelriket?
Patienterna får både före och sex respektive tolv månader efter operationen fylla i Världshälsoorganisationens, WHO, ?quality-of-life-protokoll?.

? Många av de här patienterna är unga och rullstolsbundna. När vi som opererat dem själva frågar hur de upplever förändringen beskriver de sin situation som rena himmelriket jämfört med när de hade blöja eller ständigt var blöta.

? Risken är naturligtvis att vi får en falskt sockrad bild av verkligheten. Därför känns den här studien angelägen, säger docent Wiking Månsson, överläkare vid urologiska kliniken på Universitetssjukhuset i Lund och ordförande i arbetsgruppen.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida