USA vill ha svenska sjuksköterskor

Bemanningsföretag hjälper just nu till att söka efter sjuksköterskor till den amerikanska östkusten. Hög lön och hjälp med boende utlovas.

25 september 2003

Ett av de företag som just nu hjälper den amerikanska sjukvården att hitta sjuksköterskor är Ethnic Care. Ett 40-tal sjuksköterskor har hittills svarat på deras annons. Enligt Sigridur Thorstensteinsdottir, VD på bemanningsföretaget, är de sökande från alla delar av landet och i spridda åldrar.

– Vi har fått ansökningar från sjuksköterskor med både höga och låga befattningar. Några har väldigt lång erfarenhet och andra klarar precis kvalifikationskravet som är två år.

I annonsen utlovas en lön på mellan 30 och 40 000 kronor i månaden och hjälp med boendet. Enligt Sigridur Thorstensteinsdottir är det inte bara specialistutbildade med lång erfarenhet som kan vänta sig att hamna på den högre delen av löneskalan.

-Även en sjuksköterska utan vidareutbildning kan tjäna 40 000 kronor. Det beror helt på hur stor sjuksköterskebristen är på de sjukhus vi förhandlar med.

Svenska och isländska sjuksköterskor har väldigt gott rykte inom den amerikanska sjukvården, säger hon.

– De tycker att sjuksköterskeutbildningarna i dessa länder är bättre än i andra. Den isländska anses bäst eftersom den är 4-årig och avslutas med ett femte kandidatår. Men svenska sjuksköterskor har ett bra rykte, de är duktiga och professionella.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida