Utlandskurs gav nytt bagage

Utlandskurs gav nytt bagage
Gästfrihet. Sjuksköterskekollegerna Kamatchanok Makma och Aimiko Patcha tog hand om Eveline Eriksson från första dagen, även på fritiden. Bland annat besökte de Universal studios i Singapore.

Eveline Eriksson ville lära sig mer om intensivvård för barn. Att göra det i Thailand gav också nya insikter.

Med specialistutbildning och några års erfarenhet av intensivvård i bagaget fick Eveline Eriksson möjlighet att åka till Thailand och fortbilda sig i intensivvård för barn, hon nappade direkt.

Fyra omvälvande och lärorika höstmånader gav henne ny kunskap om pediatrik och fördjupad barnintensivvård samt värdefulla erfarenheter, men starkast minns hon människorna. Mitt under höstens stora översvämningar i Bangkok kom hennes mamma och syster på besök. Trots att kurskamraterna stod med vatten upp till midjan och dricksvattnet tog slut var deras största bekymmer att det hindrade dem från att träffa Evelines familj.

I klassrummet stack hon ut, som lång och blond västerlänning. När en fråga ställdes skickades alltid en mikrofon runt — och alla ville särskilt höra Evelines synpunkter. Att bara få vara tyst och lyssna var inte att tänka på.

Den praktiska delen av utbildningen var förlagd till ett stort sjukhus. Resurserna var begränsade men hon imponerades av den teknologi som ändå fanns. Forskningsintresset var stort hos läkarna, men fanns knappast alls hos sjuksköterskorna.

— De var mest ”arbetsmyror”, det var inga sittronder och vid bedside-ronden stod sjukskötersk­orna i bakgrunden och försökte anteckna det som sades. Men de har börjat söka kunskap och är på väg att utveckla arbete i team.?Ventilator-associerad pneumoni, vap, var vanligt. I Sverige är man noga med hygien och munvård och använder alltid handskar och många andra förebyggande åtgärder för att undvika vap. På det thailändska sjukhuset var det arbetssättet nytt och sjuksköterskorna ville lära av Eveline.

Sjuksköterskornas roll och sätt att tänka skiljer sig på många sätt från svenska sjuksköterskors, tycker Eveline. Att göra en konsekvensanalys var helt nytt för hennes thailändska kolleger. Om de såg att en patient blev dålig, funderade de inte så mycket på varför utan jobbade bara på.

Däremot imponerade eldsjälarna; sjuksköterskor som gör allt för barnen. De satt exempelvis hemma och sydde tygskynken med en liten lucka som de la över kuvöserna för att det inte skulle bli för ljust för barnen. Luckan lyfte de upp när de behövde titta till barnen.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida