UTREDNING. Kan en misshandelsdömdfå praktisera i vården?

Sjuksköterskestudenten deltog vid en misshandel i somras och har nu fått sin dom. Det har fått institutionen att begära att hon avskiljs från utbildningen.?

LÄMPLIGHET Domen i slutet av juli mot sjuksköterskestudenten och två andra unga kvinnor som utsatte sambon till en Sverigedemokrat för misshandel kan få konsekvenser för hennes vidare studier.?

I tingsrättsdomen sägs att de tre agerade »samordnat och planerat« i en »planlagd misshandel med politiska motiv« då de tillsammans med flera andra jagade Sverigedemo­kraternas pressekreterare och hans sambo i Stockholms tunnelbana i somras. ?

Tingsrätten dömde de tre till fängelse i mellan tio månader och ett år och åtta månader, samt skadestånd, för att ha dragit ned kvinnan på marken och sparkat henne i huvudet. ??

Den längsta strafftiden fick sjuksköterskestudenten. Den omfattar även en annan oprovocerad misshandel som skedde i år. Då blev en man nedslagen av två män efter att ha blivit anklagad för att ha tafsat på sjuksköterskestudenten. Liggande på marken fick han därefter ta emot sparkar i huvudet av alla tre. Sjuksköterskestudenten ska även betala skadestånd till en kvinna som skadades då hon försökte ingripa vid det tillfället. ?

Domen har överklagats av sjuksköterskestudenten. Institutionen där hon studerar har efter utredning bett rektorn att lämnat in en begäran till Högskoleverkets avskiljandenämnd om att hon stängs av från utbildningen och man vill att hon stängs av omedelbart i väntan på slutgiltigt beslut. Studenten har också diskuterats i Socialstyrelsens ledningsgrupp och behörighetsenheten har öppnat ett ärende där uppgifterna lagts för att vara tillgängliga om hon söker legitimation.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida