»Utredningen cementerar gränser mellan yrken«

Vårdförbundets representant i utredningen om det familjemedicinska institutet är starkt kritisk mot tonen i förslaget.

6 augusti 2001

Djupt olyckligt. Kvar i gamla strukturer.

Margareta Albinsson är inte nådig i sin kritik när hon kommenterar utredningen om ett familjemedicinskt institut.

– Visst har vi lyckats förändra en del saker till det bättre. Det finns avsnitt som är bra. Men Göran Sjönell (som varit utredare) har haft sitt hjärta hos en yrkesgrupp: läkarna. Det präglar utredningen!

Ett familjemedicinskt institutet var en av ingredienserna i den nationella plan för hälso- och sjukvården som antogs i fjol. Då var det bara en idé, nu har distriktsläkaren Göran Sjönell som ensamutredare lagt fram ett förslag om hur tanken ska förvandlas till verklighet.

Inte nöjd
Till sin hjälp har han haft en grupp sakkunniga och experter. En av experterna har varit Vårdförbundets vice ordförande Margareta Albinsson. Hon är alltså inte alls nöjd med resultatet av utredningens arbete.

– Vi har haft olika principiella utgångspunkter för vårt arbete, säger hon. Medan Göran Sjönell har utgått från yrkesgrupper och organisationsgränser ville vi sätta patienten i centrum och utgå från hennes perspektiv.

Tillsammans med Mona Ringbjer, distriktssköterska och företrädare för Svensk sjuksköterskeförening, ssf, överlämnade
Margareta Albinsson tidigare i våras ett förslag till en vision för det familjemedicinska institutet.

Margareta Albinsson tycker inte att de tankar som fördes fram i visionen nått fram till utredaren.

– Det finns ingen förnyelse i förslaget, utredaren är kvar i de gamla strukturerna.

Margareta Albinsson anser att utredningen är mycket läkarcentrerad. Förslagen handlar om hur man ska stärka allmänläkarnas roll, hur man ska underlätta rekryteringen av allmänläkare, hur man ska göra primärvården till en attraktiv arbetsplats för allmänläkarna.

Margareta Albinsson och Mona Ringbjer har tillsammans skrivit ett särskilt yttrande, där de utvecklar sin kritik mot förslaget.

– Visst har vi fått med skrivningar i utredningen som handlar om de andra yrkesgrupperna i primärvården. Men på något sätt har det bara blivit ord – och ord hjälper inte om det inte samtidigt bär.

Bemanningen viktig
Margareta Albinsson tror att det familjemedicinska institutet kommer att få stor betydelse för utvecklingen av primärvården i Sverige framöver. Nu ska den här utredningen ut på remiss. Förhoppningen är att remissomgången ska bidra till att ändra inriktningen på verksamheten i det familjemedicinska institutet. Men lika viktigt som regelverket är säkert vilka som ska arbeta på institutet.

– Bemanningen blir nästa viktiga uppgift. Den måste vi försöka påverka, säger Margareta Albinsson.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida