Utrustningen fungerade inte – barnet avled

Utrustningen fungerade inte – barnet avled
Förlossningen fick en tragisk utgång. Tidvis skedde ingen fosterövervakning alls. Arkivbild: Mostphotos

Falu lasarett får kritik av tillsynsmyndigheten och skyddsombudet kräver att regelbundna kunskapskontroller införs.

3 september 2014

I somras avled ett barn efter en förlossning på Falu lasarett. Orsaken till den tragiska utgången var att förlossningspersonalen hade svårt att få tekniken för fosterövervakning att fungera.

Elisabeth Danielsson är skyddsombud och förtroendevald för Vårdförbundet på sjukhuset och säger att händelsen på nytt sätter fingret på ett problem som hon har påtalat länge.

– All personal, i synnerhet nyanställda, borde regelbundet få en avstämning så att de verkligen kan alla apparater, säger hon.

Sjukhuset får nu kritik av Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, som skriver att all ny utrustning i framtiden måste kontrolleras och att personalen måste ha rätt kunskaper.

– Även om det ingår i utbildningen att kunna utrustningen så kan det ändå vara lite svårt ibland. Jag vet att andra förlossningskliniker har regelbundna kontroller och vi måste också ha ordentlig koll på att allt fungerar som det ska. Men vi har inte fått någon tid avsatt för det, säger Elisabeth Danielsson.

Tragiskt slut

Förlossningen bedömdes redan från början ha en ökad risk då mamman tidigare hade förlösts med akut kejsarsnitt. Vid intagningen noterades inget anmärkningsvärt i status eller ctg, men läkaren ordinerade kontinuerlig fosterövervakning.

På kvällen uppmanades patienten att stå upp för att påskynda förlossningen och barnmorskan fick då hålla den externa ctg-dosan på magen för att få någon registrering. Tidvis var det ingen fosterövervakning alls. Skalpelektrod gick inte att sätta då patienten stod upp och barnmorskan fick inte heller telemetriutrustningen för ctg-registreringen att fungera.

När barnet föddes var det livlöst med svår acidos. Några dagar senare avled barnet.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida