Vad är änglavingar värda?

Vårdförbundets lönekampanj fortsätter. I Göteborg tog förtroendevalda på sig änglavingar och gick ut för att möta människor på stan. Att medlemmarna inte tjänar mer förvånade de flesta.

De förtroendevalda med Sineva Ribeiro i spetsen, vice ordförande i Vårdförbundets avdelning i Västra Götaland, ställde sig på en av de platser i Göteborg där flest människor passerar, Brunnsparken. Iklädda änglavingar och med plakat försökte de väcka allmänhetens intresse.

Texten på plakaten berättade bland annat om hur lågt Vårdförbundet anser att arbetsgivaren i regionen värderar den långa högskoleutbildning som Vårdförbundets medlemmar har och den specialistutbildning som många skaffar sig därefter.

– Det var en jämn ström av människor som stannade till och både lyssnade på oss och ställde frågor. Många var förvånade över att våra löner inte är högre, berättar Sineva Ribeiro.

Hon tycker att aktiviteten – som var en del av den lönekampanj som Vårdförbundet startade i mitten av april – var lyckad och att de flesta som stannade till var positiva till Vårdförbundets budskap.

– Men det här är bara början. Vi kommer att fortsätta med liknande aktioner utanför regionkansliet i Vänersborg när politikerna har sitt möte. Förtroendevalda kommer också att uppvakta partierna i deras valstugor, bland annat i Skövde, berättar hon.

Inte minst kommer de förtroendevalda då att peka på de låga löner som nyutbildade sjuksköterskor erbjuds i Västra Götaland.

– På en del håll får de 16 500 kronor och på Sahlgrenska universitetssjukhuset sägs att ingångslönen för en allmän sjuksköterska ska vara 16 800, säger Sineva Ribeiro.

Kampanjwebb: www.vardforbundet.se/heltsjukt

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida