Vad är du mest stolt över i ditt yrkesliv?

Vad är du mest stolt över i ditt yrkesliv?
Robert Sanderberg.

En ser en ny människa födas. En annan skapar trygghet vid livets slut. En tredje ger barn på andra sidan jordklotet ett nytt leende. I jobbet som sjuksköterska och barnmorska ryms många tillfällen att göra skillnad — och att vara stolt över.

Robert Sanderberg
Sjuksköterska, asyl- och migranthälsan i Region Sörmland

— Jag är just nu ”utlånad” till Migrationsverket och ett av deras förvar, där uppgiften är att tillvarata patienternas rätt till vård som inte kan anstå. Det har varit en del problem med inställda transporter till sjukvården, vilket försvårar arbetet. Jag och min kollega får lösa mycket på plats.

— Nyligen undersökte jag en kille som hade problem efter en operation. Jag kände att min kompetens inte räckte till och ordnade med ett besök på en vårdcentral. En kompis till honom hade en annan problematik som jag kunde hjälpa till med direkt här på plats. Då sa han ”du är snäll, hade det funnits fler som dig i världen så hade det sett bättre ut”. Det var så fint sagt, det gjorde mig väldigt glad.

— Även när jag jobbade inom psykiatrin och ambulansen kände jag att det gav mycket tillbaka. Man kan ställas inför svåra situationer, men man får många chanser att göra något verkligt bra för andra. Och att ibland dessutom få tacksamhet tillbaka, det är stort.

— Det räcker med några sådana upplevelser för att jag ska få energi och känna mig stolt och stärkt som sjuksköterska.

Gudrun Abascal. Foto: TT Nyhetsbyrån

Gudrun Abascal
Barnmorska, tidigare på BB Stockholm, nu på egen samtalsmottagning

—­ Barnmorska är mer än ett yrke, det är något som jag kommer att vara hela livet. Jag har varit med vid tusentals förlossningar och ingen är den andra lik. Att få vara närvarande när livet börjar, och ibland också tar slut, är att befinna sig i nuet på ett sätt som inte går att jämföra. Det är unika möten som kräver en total närvaro. Det blir tydligt att livet inte är självklart. Det har präglat mig som människa och lärt mig att vara tålmodig och att fokusera på det viktigaste.

— Rent yrkesmässigt är jag nog mest stolt över att ha fått vara med och förändra förlossningsvården i grunden. Från att kvinnor tidigare var passiviserade, liggandes i gynställning med särade ben och blottad strupe, till att själva bestämma över hur de vill ha sin förlossning. I dag arbetar vi i team med föräldrarna. Vi vet att en bra förlossningsupplevelse också leder till en tryggare start på föräldraskapet.

Denada Alla.

Denada Alla
Sjuksköterska, kirurgisk vårdavdelning på Länssjukhuset i Kalmar

— Jag kom till Sverige från Albanien 2014. Jag kom med i Region Kalmars snabbspår, som startats för att hjälpa oss som kommit från länder utanför EU att få legitimation i våra yrken. Jag fick min svenska sjuksköterskelegitimation 2018. Det kändes långsamt. Jag ville bara börja jobba direkt. En anledning att det ändå gick rätt snabbt var att jag lärde mig svenska fort.

— Jag är stolt över att kunna hjälpa andra. Det känns bättre i min själ. Jag ser ensamheten hos folk, när de har det som svårast i sitt liv. Då vill jag finnas där. En händelse som betytt mycket för mig var en patient som fick en massiv blödning. Vi försökte hålla henne vaken innan hon kom iväg till iva, men hon svimmade. När hon kom tillbaka var hon så tacksam och sa flera gånger ”det är tack vare er jag lever, tack för att du finns”.

— Känslan jag får av det kan man inte jämföra med något annat. Det är fantastiskt att kunna jobba med det jag kan och vill igen.

Kristin Davidsson.

Kristin Davidsson
Sjuksköterska, hemsjukvården i Hultsfreds kommun

— Jag tänker på våra palliativa patienter, som önskar att få dö hemma. Vi löser det så att de snabbt kan komma hem från sjukhuset. Vi ger dem vård och lindring av symtom hemma. På ett sätt ser vi till att deras sista önskan blir uppfylld. Det är jag stolt över.

— Jag är stolt över att jag hjälper andra människor och gör deras dagar lite bättre. Jag är stolt över att kunna hjälpa dem i hemmet och stötta dem. Det gör mitt arbete meningsfullt.

— Jag kommer aldrig att byta yrke. Men jag kan tänka mig att vidareutbilda mig, kanske till distriktssköterska eller operationssjuksköterska.

Andréa Berg.

Andréa Berg
Sjuksköterska, akutmottag­ningen vid Länssjukhuset i Kalmar

— Efter att ha blivit uppsagd som undersköterska på grund av ”medelsbrist” snurrade jag runt som timvikarie innan jag sökte jobb i London. Jag blev erbjuden att studera till sjuksköterska på betald arbetstid. Ett av mina stoltaste ögonblick var när jag i januari 2007 fick mitt examensbevis på Barbican Centre i London, iförd den traditionella Oxfordmössan och den svarta capen. I legitimationen finns stora möjligheter, världen är ett öppet fält och bara fantasin sätter gränser.

— I september 2011 förverkligade jag en dröm när jag åkte på mitt första volontäruppdrag, för Operation Smile. Det kändes fantastiskt att få vara en del av ett team med representanter från olika delar av världen som sammanstrålar för att operera barn med läpp- och gomspalt. Hittills har det blivit 25 volontäruppdrag.

— Jag är även stolt över sjuksköterskekollektivet, vi stöttar varandra och gör skillnad. Som när vi på akuten i Kalmar lyckades få ledningen att satsa på vår kompetens. Det ledde till en ny typ av tjänst med högre lön och en möjlighet till karriärutveckling för andra sjuksköterskor.

Jubileumsåret 2020

Den 12 maj är det 200 år sedan Florence Nightingale föddes. Därför har WHO utsett år 2020 till Sjuksköterskans och barnmorskans år. Det firar vi på Vårdfokus med artiklar under hela året.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida