Vad svarar politikerna?

Sjuksköterskornas krav är:Höj lönernaKorta arbetstiden Öppna stängda vårdplatser

4 september 2018
Ulf Berg. Foto: TT

Ulf Berg (M)
Oppositionslandstingsråd i Dalarna:

Byta höfter
och knän ska vi kunna göra själva i vårt landsting. Vi moderater har 30–35 miljoner kronor mer till sjuksköterskorna i vår budget. Det ska gå till händer i vården. Vi tänker inte lägga pengarna på sjuksköterskor som går över till administrationen och gör karriär med högre löner där.?

Men lönesatsningar måste göras långsiktigt. Det är en farlig väg att erbjuda 1 000 kronor mer till någon som tänker säga upp sig.?

Vi i moderaterna har svängt vad gäller hyr­stoppet. Vi måste bita i det sura äpplet under en tid och det hade varit perfekt att ta in hyrsjuksköterskor under sommaren, så att ordinarie personal hade fått vila. Total­stoppet är en kort­siktig, ideologisk inställning, det är bedrövligt.?

Tidigare ideologiska politik, som att säga upp nattavtalet, har orsakat kris. Vi vill ge mer tid till återhämtning.?

 

Maja Gilbert Westholm.

Maja Gilbert Westholm (V)
Landstingsråd, ansvarig för personalfrågor. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet är den styrande majoriteten:

Vi ligger inte
dåligt till vad gäller löner för sjuksköterskor. Däremot ligger specialistsjuksköterskor inte i topp och vi diskuterar ständigt hur vi ska förändra det. Men vi har inte någon speciell satsning på sjuksköterskors löner i år. Vi har satsat på annat, som att 25 sjuksköterskor får vidareutbilda sig med full lön.

Det är inte så enkelt som att ta pengarna för operationer utomläns och lägga på sjuksköterskors löner. Men vi arbetar på att förbättra löner, arbetstid och arbetsmiljö så att vi kan rekrytera och operera hemma.

Vi rödgröna är inte beredda att häva hyrstoppet. Vi ser inte att hyrpersonal räddar vården, utan snarare slår sönder den.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida