Vaginalskada av yttre press

Barnmorskorna utförde yttre press utan att dokumentera någon indikation i journalen.

Förlossningen gick inte framåt, trots krystvärkar, så barnmorskan kopplade ett värkstimulerande dropp. Efter 40 minuters krystande rådfrågade hon sektionsledaren som följde med till förstföderskan för att göra en bedömning. Barnmorskorna sa till kvinnan att de skulle försöka med yttre press under några värkar och gick inte det skulle förlossningen avslutas med sugklocka av en läkare. Sedan gick förloppet fortare än barnmorskorna förväntat. Redan vid det tredje tillfället med yttre press kom barnet ut. Det mådde bra men en stor bristning upptäcktes som suturerades på operationsavdelningen. ??

Kvinnan sökte därefter vård flera gånger för smärtor, men läkaren ansåg att läkningen gick framåt som den skulle. Patienten sökte då vård i Tyskland, där en läkare först löste stramande ärrvävnad och senare gjorde en rekonstruktiv operation. ?

Kvinnan anmälde barnmorsk­orna och operatören för felbehandling. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, friar läkaren men skriver att den ansvariga barnmorskan inte följde klinikens omvårdnadsprogram. Det finns varken någon indikation för det värkförstärkande droppet eller användningen av yttre press dokumenterad i journalen, och det framgår inte av partogrammet att kvinnan var värksvag och värkregistrering saknas timmen före födelsen. ??

Vaginalskadan kan ha orsakats av den yttre pressen, skriver IVO, som också är kritisk till sektionsledaren som utförde yttre press i samråd med barnmorskan. IVO anser att hon borde ha avstyrt det och i stället rådgjort med förlossningsläkaren. ?
(Diarienr 9.2-8351/2011)

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida