Valberedningens styrelseförslag: Ny ordförande och fyra nya ledamöter

Anna-Karin Eklund som ny ordförande och Ingrid Frisk och Lisbeth Löpare Johansson som vice ordförande i en förbundsstyrelse med fyra debutanter - så blir det om Vårdförbundets kongress i maj säger ja till valberedningens förslag.

Anna-Karin Eklund, Söderhamn, föreslås alltså att efterträda Eva Fernvall som ordförande och flyttar i och med detta upp från posten som vice ordförande. Hon blir därmed förbundets femte ordförande sedan bildandet 1976 och den förste som är bosatt utanför Stockholmsområdet.

Nya vice ordföranden

Som vice ordförande föreslås de tidigare ledamöterna Ingrid Frisk, ordförande i Stockholm, och Lisbeth Löpare Johansson, ordförande i Norrbotten.

Fyra nya ledamöter

Fyra av de åtta föreslagna ledamöterna är nya:

Margot Bergman, ordförande i Södermanland, Conny Carlsson, ordförande i Västernorrland, Janet Parmvi, ordförande i Skåne, och Ann-Sofie Togner, ordförande i Kalmar.

Omval för fyra 

Dessutom tycker valberedningen att fyra tidigare ledamöter ska få förnyat förtroende:

Ejja Häman Aktell, Västerbotten, Kristina Nyström, ordförande i Östergötland, Marina Olsson, ordförande i Västra Götaland, och Eva Strandh, ordförande i Värmland.

Stor föryngring

Om valberedningens förslag antas innebär det att förbundsstyrelsen har genomgått en mycket stark förnyelse under senare år.

Bara två av de föreslagna har nämligen suttit längre än en kongressperiod (alltså sedan 2002). Lisbeth Löpare Johansson kom in i styrelsen 1997 och Anna-Karin Eklund 1999.

 

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida