Valfrihet i vården kan bli het valfråga

Kan friheten att själv välja vårdcentral i sig leda till att vårdgivarna höjer kvaliteten? Eller behövs en nationell certifiering? Den politiska debatten på Kvalitetsmässan i Göteborg i dag ger en föraning om valrörelsen.
Socialdemokraternas tidigare sjukvårdsmininster Ylva Johansson kritiserade regeringens vårdvalsreform för att inte garantera en hög kvalitetsnivå.
Hon hänvisade till partiets förslag om en nationell certifiering av vårdgivare som ska ge ett tydligare politiskt krav på att ingen medborgare ska behöva möta en offentlig finansierad vård som inte uppfyller samhällets kvalitetskrav.
– Vi ska inte tro att man med valfrihet kan säkra vårdkvaliteten. Det måste till mer regler i förväg, inte efteråt när något gått fel. Ska vi verkligen säga till den medborgare som inte själv har kunnat ta reda på vilken vårdgivare som är bäst: ”Haha, du valde fel, då får du skylla dig själv!”
Bara mer byråkrati
Socialminister Göran Hägglund (KD) varnade för att det socialdemokratiska förslaget med en nationell certifiering bara blir en ny byråkrati som ger vårdgivarna mer administration.
– Det är en idé som säkert lät bra i de socialdemokratiska sammanträdesrummen, men den kommer aldrig att fungera i praktiken. Valfrihet för patienten ger en stimulans till vårdgivarna att utvecklas. Det blir en sporre till många små förbättringar som höjer kvaliteten på hela vården.
Mer tillsyn i stället
Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund efterfrågade i debatten en starkare tillsyn av vården som ett alternativ till certifiering.
– Jag vill se att Socialstyrelsen blir en starkare aktör. Som det är nu får vi till exempel ta till arbetsmiljölagstiftningen för att uppmärksamma problemen med överbeläggningar i vården.
Om valfriheten i vården blir en valfråga återstår att se. Vid årsskiftet införs vårdvalsreformen i primärvården över hela landet. Frågan är hur medborgarna då kommer att uppfatta reformen.