Var tredje allmänsjuksköterska tjänar mindre än 25 000

Var tredje allmänsjuksköterska tjänar mindre än 25 000
Vårdförbundets senaste lönestatistik från 2013 visar att många allmänsjuksköterskor fortfarande har en lön under 25 000 kronor i månaden. Grafik: Madelene Wikberg

Skillnaderna är stora över landet. Så här ser det ut hos dig.

1 oktober 2014

Studentupproret har satt ribban. Ingen sjuksköterska borde acceptera en lön under 25 000 kronor i månaden. Men så många som var tredje av Vårdförbundets allmänsjuksköterskor inom offentlig vård har en lön som är lägre än så, visar Vårdfokus granskning av 2013 års lönestatistik.

Toppen och botten

Granskningen visar också att skillnaderna är stora över landet. Sörmlands län ligger bäst till. Här tjänar 85 procent av Vårdförbundets allmänsjuksköterskor, med anställningar inom landsting och kommun, minst 25 000 kronor i månaden. I botten ligger Jämtland. Här har endast 53 procent av allmänsjuksköterskorna en lön på 25 000 kronor eller mer.

Hur ser det ut hos dig?

Klicka här så hittar du uppgifter för hela Sverige.

Fakta: Siffrorna som ligger till grund för statistiken bygger på Vårdförbundets lönestatistik för 2013 och gäller allmänsjuksköterskor som arbetar inom kommun eller landsting och är medlemmar i Vårdförbundet. Siffrorna är framtagna av Vårdförbundets statistiker.

I höst skriver vi om lön

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida