Vård, hälsa och trygghet i Göran Perssons tal

Vården, hälsan och trygghetssystemet var några av de frågor som statsminister Göran Persson tog upp när han framträdde inför Vårdförbundets kongress i Stockholm i dag.

När Göran Persson talade om vården utgick han litet från den höftoperation som han själv genomgick för ett år sedan. Från att tidigare bara ha sett vården som politiker, fick han en ny syn inifrån och såg att vården fungerade utmärkt.

– Jag har aldrig sett en verksamhet där den grupp som arbetade så väl visste vad den skulle göra och visste vad man gjort innan, sa han.

Han sa också att vi i Sverige ska vara stolta över den vård som ges, men att den kan bli bättre. Samt att den kommer att ta en större del av landets resurser i framtiden.

Flera hot mot hälsan

Men, sa Göran Persson, det finns hot mot hälsan. Han nämnde bland annat den ökade alkoholkonsumtionen som i dag ligger på samma höga nivå som i början av 1900-talet. Det dricks inte bara, det sups, sa han. Andra hot är fetma och den sämre tandhälsan. Många, inte minst ungdomar, anser sig inte ha råd att hålla efter sina tänder.

– Det är en stor folkhälsofråga att bevara tandhälsan. Den är nästa område för en social reform, sa Göran Persson.

I sitt tal drog han en lans för den svenska modellen och att vi ska ha ett skyddsnät som betalas av alla solidariskt.

Välfärdens två ben

– Vården är ena benet i välfärden, sociala försäkringar det andra, sa han och fortsatte med att beskriva varför samhället ska stå för den sociala tryggheten.

– Vem annars skulle vilja försäkra mig, lätt överviktig, man, 56 år, med 16-timmarsdag, utsatt för press och stress och med inte alltid så goda mat- och dryckesvanor.

 

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida