Vårdbolag undviker skatt

Jättar som Aleris, Attendo, Ambea och Capio får flera miljarder av skattebetalarnas pengar varje år. Men anstränger sig för att slippa betala skatt.

Vinster i välfärden är en av de stora frågorna inför riksdagsvalet i höst. Dagens Nyheter har undersökt hur mycket pengar de största välfärdskoncernerna har betalat i bolagsskatt och granskningen visar att de har avancerade upplägg för att slippa betala skatt.

Förra året omsatte de fem största bolagen, däribland vårdjättar som Aleris, Attendo, Ambea och Capio, drygt 22 miljarder kronor. Samtidigt betalade de bara 26 miljoner i skatt.

Vill inte svara på frågor

DN har kontaktat bolagen, som ägs av riskkapitalbolag med bas i Sverige och Storbritannien, för att få deras förklaringar till de blygsamma skatteinbetalningarna. Aleris menar att bolaget gjorde stora investeringar under 2012 och att det har påverkat. Bolaget uppger också att man tidigare år betalade mer i skatt.

Attendo vill inte svara alls, liksom Ambea som betalade minst i bolagsskatt förra året. Capio å sin sida hävdar att bolaget har gjort sig av med sina aktieägarlån och i stället lutar sig mot en finansiering bestående av eget kapital och banklån.

Rör sig i en gråzon

Enligt Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hanssons bedömning bryter bolagen trots allt inte mot lagen.

– Men det här är låg skatt jämfört med vad bolagssektorn totalt betalar, säger han till DN.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida