Vårdens MacDonalds

6 oktober 2006

MinuteClinic är en hastigt växande kedja för »snabbköpsvård« i USA. Den första kliniken öppnades 2000, i somras fanns 84 mottagningar och målet är att ha 200 vid årsskiftet. Idén är att placera en minimal klinik i ett kombinerat snabbköp och apotek och bemanna den med en vidareutbildad sjuksköterska med full förskrivningsrätt, en Nurse Practitioner. Till mottagningen kommer patienter som vill ha snabb drop in-service. MinuteClinics erbjuder enklare behandlingar samt till exempel vaccinationer och graviditetstester till ett lågt pris.

Det är ingen slump att mottagningen ligger tillsammans med ett apotek – 80 procent av patienterna lämnar mottagningen med ett recept i handen (det handlar för det mesta om antibiotika).
MinuteClinic har avtal med många försäkringsbolag. De lockar sina försäkringstagare att gå till MinuteClinic genom att den patientavgift man själv betalar vid besöket är lägre än på en traditionell läkarmottagning. Också många arbetsgivare och HMO (ett slags sjukvårdsorganisation) har avtal med MinuteClinics.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida