Vårdfacket vinner pris för bästa fackliga webbnyhet

Vårdfacket vinner pris för bästa fackliga webbnyhet
Vårdfackets reporter Anders Olsson skrev bästa fackliga nyheten på nätet. Foto: Mikael Risedal

Vårdfackets reporter Anders Olsson fick på torsdagen ta emot fackförbundspressens journalistpris för bästa fackliga nyhet på nätet.

20 mars 2009

Hur känns det?

– Det var fantastiskt roligt och självklart är jag glad. Men framför allt är jag glad för att vår webb lyftes fram och det arbete vi gjorde under konflikten. Det är ett arbete som hela redaktionen stod för. Det märktes också att juryn tittat på vår webb, så jag ser det mer som en eloge till tidningens hantering av konflikten på webben än som en personlig insats.

Din artikel ”Chef vill locka oorganiserade till strejkbryteri” vann, är du överraskad?

– Jag blev förvånad, jag hade inte räknat med att vinna. Det var inget speciellt, jag fick ett tips i slutet av ett reportage. Det passade inte i reportaget men det var utmärkt som webbnyhet och vi gjorde flera uppföljare på den och det orsakade rätt stort rabalder.

Hur var det att bevaka strejken, vad är ditt mest bestående minne?

– Allt missnöje som fanns ute i leden, både mot arbetsgivarna men också mot förbundet.

Vid prisutdelningen sa du att ingen annan redaktion kunde ha gjort samma sak, men vem som helst på Vårdfackets redaktion, förklara!

– Jag sa det med ett leende, det var på skoj. Den här nyheten hade ju alla journalister gått igång på annars är man en dålig journalist. Det spelar ingen roll om du jobbar på en fackförbundstidning eller inte. Hör du talas om att svartfötter erbjuds tre gånger högre lön så hade du fått kicken som journalist om du inte hade nappat.

Vad ska du göra med prispengarna, 10 000 kronor?

 De går till min nya kamera, jag är så enormt kameraintresserad och har investerat mycket i kamerautrustning så pengarna behöver jag.

Vinner du/Vårdfacket nästa år också?

– Det tror jag säkert men då vinner vi i andra klasser som bästa bild, bästa reportage och bästa form.

Och vem står för bästa bild, är det också Anders Olsson?

– Nej, nej, nej. Jag fotar inte för tidningen annat än i undantagsfall. Jag vill ha fotograferandet som en hobby, det ska kännas roligt att göra och aldrig vara ett tvång. Bästa bild får någon av våra eminenta fotografer, vi anlitar trots allt några av de bästa fotograferna i Sverige.

 

Juryns motivering:

Med lättläst och tilltalande layout publiceras denna nyhet på webben mitt under brinnande konflikt. Man har förstått att utnyttja webbens styrkor genom att erbjuda läsaren möjlighet att följa ett viktigt skeende över tid på en speciell samlingssida för konflikten. Redaktionen kategoriserar sitt material med ämnesord, så kallade taggar, så att läsaren kan få veta mer om både ”avtal” och ”konflikthantering”, samt ger möjlighet till interaktivitet i form av kommentarer. Genom att utnyttja webben klokt har man kombinerat angelägen information med läsarvänligt webbarbete på ett sätt som höjt läsvärdet på nyheten och skapat stort läsarengagemang.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida