FACKLIGT

Vårdförbundet fick fler medlemmar

Vårdförbundet fick fler medlemmar
Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro möter medlemmar på Norrlands universitetssjukhus tillsammans med Jenny Olsson, ordförande i Västerbotten.

Under 2020 växte Vårdförbundet med 861 medlemmar. I svåra tider inser allt fler värdet av att organisera sig fackligt, säger förbundets ordförande Sineva Ribeiro.

‒ Vi har stärkt vår position genom att driva medlemmarnas frågor och agera snabbt och effektivt för att bevaka medlemmarnas intressen under krisen. Det har verkligen varit en tuff situation för medlemmarna, över hela landet, säger Sineva Ribeiro ordförande för Vårdförbundet.

Vårdförbundets totala medlemsantal är nu 114 894, inklusive yrkesverksamma, studenter och pensionärer. För yrkesverksamma har det skett en ökning med 1 225 nya medlemmar och antalet yrkesverksamma är nu 92 405.

‒ Vi har drivit rekordmånga tvister och förhandlat fram avtal och lösningar detta hemska och prövande år. Ett starkt och växande fackförbund i ryggen var viktigare än någonsin för medlemmarna under coronakrisen. Ju fler vi är som går samman, desto mer kan vi påverka vid förhandlingsbordet med vårdens arbetsgivare, och få gehör hos politiker, myndigheter och andra beslutsfattare, säger Sineva Ribeiro.

Några detaljer kring medlemssiffrorna vill inte Vårdförbundet gå ut med förrän årsrapporten är klar senare under våren. Därmed finns heller inga uppgifter om hur många barnmorskor som har lämnat Vårdförbundet för att ansluta sig till det nya Barnmorskeförbundet.

I dag presenterade ett annat stort fackförbund inom vård och omsorg också sina medlemssiffror för 2020. Kommunalarbetareförbundet berättar att de har ökat med 16 600 medlemmar och har nu 519 518 anslutna. Årets ökning är den största på 36 år.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida