Vårdförbundet kampanjar om hälsosamma arbetstider

Vårdförbundet kampanjar om hälsosamma arbetstider
Vårdförbundet driver arbetstidsfrågan genom Arbetstidsveckan i mitten av oktober. Arkivbild: Mostphotos

Arbetstiderna hamnar i fokus vecka 42. Runt om i landet ska Vårdförbundets lokalavdelningar ha aktiviteter. Nytt för i år är en kortfilm som handlar om vikten av hälsosamma arbetstider.

20 september 2012

Sedan flera år tillbaka har Vårdförbundet drivit den så kallade Rastkampanjen under en vecka i oktober. Ursprungligen togs initiativet på lokalt plan, det spreds och har sedan adopterats på nationell nivå.

I år har namnet ändrats till Arbetstidsveckan.

– Förbundsstyrelsen vill ta ett bredare grepp på arbetstidsfrågan, vi vill inte bara diskutera raster, säger Cecilia Helldén som är förbundsombudsman på Vårdförbundet med ansvar för arbetstider.

Varför är frågan om arbetstider viktig?

– Vi behöver villkor som gör det möjligt att klara kunskapsförsörjningen i vården dygnet runt och som gör att våra medlemmar orkar ett helt yrkesliv. Och vi vill ge patienterna en säker vård, säger Cecilia Helldén.

Exakt hur de olika aktiviteterna ska se ut i de lokala avdelningarna är inte klart ännu. Klart är dock att Vårdförbundet ska publicera en så kallad infografik om arbetstider, ett slags kortfilm.

– Den bygger på grafik som på ett enkelt sätt förklarar var Vårdförbundet står i arbetstidsfrågan. Den blir två minuter lång och vi ska sprida den i våra digitala kanaler, på vår webbplats, Facebook och Twitter, säger Anna Nybom Chance, informatör på Vårdförbundet.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida