Vårdförbundet satsar på årets Almedalsvecka

Vi vill sätta vården på dagordningen och visa hur bred och komplex den är. Så förklarar Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund förbundets satsning under politikerveckan i Almedalen i Visby.

Vårdförbundets aktiviteter inleds varje morgon med en frukostutfrågning av politiker från de olika riksdagspartierna. Först ut nu på söndag är socialdemokraterna och utfrågningarna slutar med vänsterpartiet lördagen den 8 juli.

Utfrågningarna är en del av det Vårdförbundet kallar ”Vårdmötesplats Visby”. I stället för att, som tidigare år, arrangera ett eget seminarium har förbundet valt att bjuda in grupper, organisationer och andra att hålla vårdmöten på en gård i centrala Visby.

Bredare verksamhet

På programmet finns allt från ”Tsunami, svältkatastrof, inbördeskrig…Vem ser till att de medicinska hjälparbetarna får den utbildning de behöver?” till ”Modern kommunikation för vård och omsorg – Från platsbunden till situationsanpassad distansvård”.

– På det här sättet får vi en bredare verksamhet än om vi själva skulle hålla seminarier, tror Anna-Karin Eklund.

Vallöften förenklar

På det här sättet, säger Anna-Karin Eklund, vill förbundet sätta vården på dagordningen bland politiker, beslutsfattare och andra som besöker Almedalsveckan. Är det extra viktigt att synas under den här veckan ett valår?

– Egentligen inte. Vården är svår att göra till en valfråga. Ett löfte under valrörelsen blir ofta en förenkling. Vi vill i stället att vården ska ses i ett längre perspektiv, säger Anna-Karin Eklund.

Ändå är politikerutfrågningarna viktiga.

– Vi hoppas få en bild av partiernas tankar om den framtida vården, hur de resonerar för att den ska bli så bra som möjligt, säger Anna-Karin Eklund.

Vårdfacket kommer att dagligen rapportera från Vårdförbundets aktiviteter under Almedalsveckan den 2-8 juli här på www.vardfacket.se

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida