Vårdförbundet stödjer irländsk sjuksköterskebojkott mot låga löner

Den irländska regeringens planer på lägre löner till nyexaminerade sjuksköterskor har fått landets sjuksköterske- och barnmorskeorganisationen på krigsstigen. Nu uppmanar de till bojkott, något som både Vårdförbundet och offentliganställdas organisation i Europa stödjer.

Det irländska hälsodepartementet vill införa kontraktstjänster med 80 procent av lönen för nyutexaminerade sjuksköterskor. Förslaget är en del av den irländska regeringens New graduate jobs initiative. De tänker sig tusen kontraktstjänster som ska vara under två år och alltså ge avsevärt mindre än normal ingångslön. 

Skapar b-lag

Epsu, den europeiska federationen för offentliganställdas förbund, stödjer den irländska sjuksköterske- och barnmorskeorganisationen, INMO:s, protester. Epsu hävdar att det irländska regeringsinitiativet är en generalattack mot sjuksköterskor och barnmorskor i avsikt att inrätta ett system med a- och b-lag när det gäller lön och arbetsvillkor. Ett system till nackdel för unga arbetstagare.

Få ansökningar

Bojkotten har hittills varit så framgångsrik att den irländska motsvarigheten till Sveriges kommuner och landsting, SKL, har tvingats förlänga ansökningstiden till tjänsterna och öppnar för ansökningar från sjuksköterskor som examinerades 2010 och 2011.

Initiativet stöds även av Vårdförbundet, Kanadas och Islands sjuksköterskeorganisationer som har formulerat egna öppna brev till den irländska regeringen. 

Vårdförbundet: ge anständiga löner

Vårdförbundet skriver i sitt brev att man chockats av beskedet om den irländska regeringens ”erbjudande” och att det är oacceptabelt att enbart nyexaminerade sjuksköterskor och barnmorskor ska bära hela bördan av finansiellt ansvar för Irlands ekonomi. Som verksamma inom en av Europas viktigaste sektorer, hälso- och sjukvården, och i ljuset av den demografiska utvecklingen behöver både nya och äldre sjuksköterskor anständiga arbeten och anständiga löner, skriver förbundet.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida