Student

Vårdförbundet Student får delta på förbundsstyrelsens möten: ”Vi tar plats vid vuxenbordet”

Vårdförbundet Student får delta på förbundsstyrelsens möten: ”Vi tar plats vid vuxenbordet”
Vårdförbundet Students ordförande Marlene Juhl kommer framöver att delta på förbundsstyrelsens möten, dock utan rösträtt. Foto: Ulf Huett.

I veckan beslutades att ordföranden i Vårdförbundet Student ska få en adjungerad plats i förbundsstyrelsen. En stor vinst för studentorganisationen, enligt ordföranden Marlene Juhl. ”Det visar att förbundet tar studentperspektivet på allvar”, säger hon.

Vad innebär det att ha en adjungerad plats i förbundsstyrelsen?

– Att vi får delta på mötena, har yttranderätt och därmed får ett tätare samarbete. Det här kommer att stärka studentinflytandet och studentperspektivet i förbundet som helhet. Vi är framtidens vårdarbetare och fackliga ledare. Många andra fackförbund, som Sveriges Lärare och Sveriges Arbetsterapeuter, har gjort samma sak med lyckat resultat. När jag pratat med de organisationerna har de beskrivit att det varit jätteviktigt för dialogen. Äntligen får vi sitta vid vuxenbordet och bli tagna på allvar, inte bara vifta och tjata vid sidan om. Det är också en signal från förbundet att man prioriterar studentperspektivet och utbildning.

Detta har länge varit ett mål för studentorganisationen. Varför?

– Det ger ett faktiskt inflytande som vi inte haft tidigare. Avdelningarna har till exempel inflytande när det gäller avtal, men vi har inte haft något sådant forum. Vi vill inte vara ett sidospår utan ett med förbundet.

Vad hoppas du kunna påverka?

– Framförallt att lyfta studentperspektivet och visa varför studentorganisationen är en relevant röst. Alla medlemmar har varit student någon gång, det är på utbildningen yrkesbanan börjar. Genom det här beslutet tror jag också att vi kommer lyckas behålla studentmedlemmar i högre grad när de blir yrkesverksamma.

Ökar det attraktionskraften för ordförandeposten i Vårdförbundet Student, tror du?

– Absolut. Man får en faktisk påverkansposition. Posten och hela studentstyrelsen blir viktigare tack vare det här.

Vad är målet nu – att studenterna ska få en fullvärdig representant i förbundsstyrelsen?

– En inadjungering är bra. Men vi vill även ha formellt inflytande på kongressen eftersom den tar beslut och röstar om våra frågor och vår framtid. Det här är ett jätteviktigt steg dit.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida