Vårdförbundet vill ha fler invandrarföreträdare

Vårdförbundet har antagit en handlingsplan i tio punkter för att bland annat öka andelen företrädare med invandrarbakgrund.

Kampen mot rasism och främlingsfientlighet samt stödet till invandrare var en av de stora frågorna på Vårdförbundets kongress i höstas. Ett förbundspolitiskt ställningstagande antogs. Där sas att medlemmar med invandrarbakgrund bör uppmärksammas extra noga vid valet av förtroendevalda. För trots att andelen medlemmar med invandrarbakgrund är den högsta bland alla tco-förbund, är det få som är förtroendevalda.

En rundringning efter alla årsmöten i vår visar att bara sex styrelseledamöter i Vårdförbundets lokala avdelningar härstammar från länder utanför Norden. Räknar man in de nordiska länderna blir totalsumman 15.

Av de 22 lokala avdelningarna är det bara fem som har någon styrelseledamot som härstammar från ett utomnordiskt land: Blekinge, Stockholm, Värmland, Västmanland och Västra Götaland. Ytterligare fyra har ledamöter med nordisk bakgrund, de flesta från Finland: Kalmar, Kronoberg, Skåne och Södermanland. Övriga 13  avdelningar saknar ledamöter med invandrarbakgrund.

Vid en liknande rundringning för tre år sedan blev resultatet fyra ledamöter som härstammade från länder utanför Norden. En liten ökning alltså, men mycket marginell.

Kongressen slog också fast att etnisk mångfald är en tillgång i utvecklingen av Vårdförbundet. Vidare sas att de förtroendevalda aktivt ska arbeta mot diskriminering på arbetsplatsen. Kongressen beslutade också att strategier för att bättre tillvarata den etniska mångfalden måste tas fram.

Nationell strategi
Efter kongressen har en grupp, ledd av förbundsstyrelseledamoten Kenneth Sjöström, arbetat fram en nationell strategi för etnisk mångfald samt kampen mot främlingsfientlighet och nazism. Handlingsplanen antogs av förbundsstyrelsen i mars och innehåller tio punkter.

I dessa sägs bland annat att kunskap om etnisk mångfald och dess betydelse ska finnas i både den fackliga utbildningen av medlemmar och företrädarutbildningen, på konferenser och i den broschyr som är på gång, Förtroendevalda och invandrare, och som ska spridas och användas inom och utanför organisationen. Den etniska mångfalden ska också finnas med som tema på hälso- och sjukvårdsstämman nästa år.

Vidare ska medlemmar uppmuntras till aktivt deltagande i tco:s arbete mot nazism, rasism och främlingsfientlighet. Vårdförbundet har också anmält två medlemmar till en tco-resa till det tyska utrotningslägret Auschwitz i södra Polen: Petra Jarnestad, Malmö, och Veronica Gahlin, Stockholm. Tanken är att de två därefter ska kunna vara föreläsare och samtalsledare om nazism på fackliga möten.

– Det här är viktiga frågor. Både fack och arbetsgivare fick för en tid sedan kritik från diskrimineringsombudsmannen för att vi gör för litet och jag tycker att den här handlingsplanen ändå visar att Vårdförbundet är på väg att ta sitt ansvar, säger Kenneth Sjöström.  

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida