Coronapandemin

Vårdpersonal drabbad av hockeyfeber

Vårdpersonal drabbad av hockeyfeber

Hockeyfebern sprider sig i Vårdförbundet. Nästa vecka bjuder Brynäs IF 600 medlemmar i Region Gävleborg på hemmamatch. "Jätteroligt för alla som slitit så hårt under pandemin, och inte kunnat styra sitt eget liv", säger anestesisjuksköterskan Annette Sköld.

26 november 2021

Privatpersoner, organisationer och företag har under hela pandemin stöttat vårdpersonal som slitit i varm skyddsutrustning på obekväma tider, ofta med helt nya arbetsuppgifter och utmaningar. Det har varit allt från fri parkering och matlådor till gratis semesterboende och biobesök.

Även idrottsföreningar är frikostiga. För några veckor sedan bjöds medlemmar i Vårdförbundet på landskamp med Tre Kronor i Linköping. På tisdag fylls läktarna i Monitor ERP Arena i Gävle med sjuksköterskor, barnmorskor, röntgensjuksköterskor och biomedicinska analytiker, då Brynäs IF har skänkt 600 biljetter till SHL-matchen mot Örebro.

Annette Sköld är Brynäs-supporter sedan barndomen. Foto: Privat.

Annette Sköld är anställd på centraloperation vid Gävle sjukhus, men jobbar för tillfället heltid med fackliga uppdrag, och är ledamot i Vårdförbundets avdelningsstyrelse. Hon är också Brynäs-supporter sedan barnsben.

– Jag växte upp i Hälsingland och Brynäs var det närmaste laget, så jag började heja på dem. När jag blev lite äldre och fick körkort reste jag ofta ner för att se på matcher. Jag har alltid varit hockeyintresserad. Det är spännande och actionfyllt, inte som fotboll där de passar tillbaka till målvakten hela tiden.

Trögstartade supportrar

Det senaste året har hon främst följt sitt favoritlag via tv-sändningar och lokala medier på grund av publikbegränsningarna.

– Vi ligger inte jättebra till just nu, efter 4-2-förlusten mot Luleå igår. Men jag tippar 3-2 mot Örebro. Brynäspubliken är medgångssupportrar. Går det bra så går de igång, annars kan de vara lite tröga. Förutom när Leksand är på besök, då är det alltid stämning!

Många lokala talanger från Brynäs IF har blivit proffs i USA. Annette Sköld följer flera av dem i NHL.

– Just nu är det framförallt Nicklas Bäckström i Washington Capitals. Han har varit skadad en period men jag såg att han var tillbaka på isen förra veckan.

Okänd medlem tog initiativet

Hon tycker att det är kul att idrottsföreningar uppmärksammar vårdpersonalens arbete.

– Men helst skulle man ju önska att arbetsgivaren gav något extra till alla som slitit och inte haft något liv under pandemin. Många har flyttats från sina ordinarie mottagningar till covid-avdelningar och fått arbetsuppgifter de aldrig hört talas om.

Annette Sköld berättar att initiativet kommer från en hittills okänd medlem som hörde av sig till Brynäs IF med förslaget att bjuda kollegor som är anslutna till Vårdförbundet på gratisbiljetter.

– Jag läste i Vårdfokus om liknande initiativ, men det var bara söderöver. Så när det här presenterades blev jag jätteglad. Jag ska gå dit med ett före detta skyddsombud som tidigare varit ordförande i Vårdförbundet här.

Smittspridningen oroar

Från början släpptes 300 biljetter, men intresset var så stort att antalet dubblades. Det förvånar inte Annette Sköld.

– Gävle är ju en hockeystad och många är intresserade av Brynäs.

Totalt får det plats 8 000 personer på arenan. Den ökande smittspridningen i samhället oroar, särskilt inför trängseln på tisdag.

– Man får försöka hålla avstånd, sprita händerna och använda sunt förnuft. Men ska det bli ytterligare en jul med indragna ledigheter? Det blir inte roligt för våra medlemmar.

Vårdfokus nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida