Hot och våld i vården

Misshandlades av en patient på lasarettet i Enköping

En sjuksköterska och en undersköterska på en av medicinavdelningarna i Enköping misshandlades av en patient natten mot måndag —  så svårt att de tvingades uppsöka akuten. Nu kommer all personal att utrustas med personliga larm.

29 juni 2018

Enligt avdelningschefen Helena Gustavsson arbetade sjuksköterskan och undersköterskan natt på avdelningen när en av de inneliggande patienterna, en man i 45-årsåldern med missbruksproblem, började följa efter dem i korridoren och in på andra patienters rum.

Mannen hade tidigare visat tecken på aggressivitet, men dagpersonalen hade inte uppfattat att det fanns behov av att ringa in väktare.

Följde efter personalen

Men när nattpersonalen vägrade att ge honom avdelningstelefonen trängde han in en av sjuksköterskorna på expeditionen samtidigt som han slog en tom vichyvatten-flaska i bakhuvudet på henne så hårt att det började blöda. Därefter knuffade han omkull henne.

När undersköterskan försökte hjälpa sjuksköterskan blev hon nersparkad och fick sina glasögon sönderslagna.

Sjuksköterskan försökte komma åt avdelningens larmknapp på expeditionen, men mannen stod i vägen. Hon sprang därför in på en annan avdelning och larmade därifrån.

När polisen dök upp en kort stund senare hade mannen hunnit ta sig ut på gatan utanför sjukhuset. Han greps och anhölls.

Mår psykiskt dåligt

Sjuksköterskan fick såret i huvudet sytt på akutmottagningen. Senare undersöktes även den blåslagna undersköterskan.

Enligt avdelningschefen, Helena Gustavsson, kommer ingen av dem att få fysiska men.

– Men det är klart att de inte mår bra psykiskt. Vi stöttar dem så gott det går. De har fått hjälp via företagshälsovården och på avdelningen har vi haft tät kontakt med dem. I dag ska vi träffas igen, säger hon till Vårdfokus.

Båda är fortfarande sjukskrivna efter händelsen.

Utrustas med larm

Att hot och våld har ökat mot vårdpersonal har Vårdfokus rapporterat om så många gånger att ämnet fått en egen samlingssida med artiklar. Men enligt Helena Gustavsson är det mycket ovanligt att personal utsätts för våld på lasarettet i Enköping.

– Jag har jobbat i vården sedan 1995. Visst har det hänt att både patienter och anhöriga viftat med händerna och hotat, men att en patient har betett sig så här besinningslöst har jag aldrig varit med om tidigare, säger hon.

På lasarettets akutmottagning och intensivvårdsavdelning är personalen utrustade med personliga larm. Ledningen har nu bestämt att även medicinklinikens personal ska få liknande larm som är kopplade till polis och väktare.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida